Над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за

...
Над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за
Коментари Харесай

9 000 души с фалшиви болнични ще връщат 6.5 млн. лв. на НОИ


Над 9000 разпоредби за възобновяване на 6,5 милиона лв. за непозволено получени болнични и компенсации е издал Националния застрахователен институт (НОИ) през 2019 година, сочи първият бюлетин за тази година, съобщихават от Института.

Съставени са общо 6737 ревизионни документи на стойност 705 308,22 лева непозволено получени парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане, за развъждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация.

През 2019 година са издадени 9213 броя разпоредби за възобновяване на суми в размер на 5 864 663 лева Когато вследствие на осъществените проверки, инспекции и разбори се открият подозрения за злоупотреби със средствата на ДОО, случаите се вкарват за наблюдаване и се уведомяват съответните способени органи, изясняват от Национален осигурителен институт.

Под наблюдаване са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се лица, като на органите на Министерство на вътрешните работи са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители.

Преди изплащането на паричните компенсации за краткотрайна неработостособност се прави надзор върху актовете на органите на здравната експертиза, с които се открива краткотрайна нетрудоспособност – болничните листове. Първо, системата не позволява издаването на болнични с неточни данни. Въведени са 1180 автоматизирани контроли за дълготрайност на краткотрайната нетрудоспособност за избрани болести, създадени на база рискови случаи, изясняват специалистите на Национален осигурителен институт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР