Над 90 процента са поевтинели фотоволтаиците за 10 години. Това

...
Над 90 процента са поевтинели фотоволтаиците за 10 години. Това
Коментари Харесай

Цените на соларните панели падат

Над 90 % са поевтинели фотоволтаиците за 10 години. Това сподели ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия (АПСТЕ) Никола Газдов по време на кръгла маса на тематика „ Пътна карта за климатична индиферентност на България до 2050 година “, която се организира през днешния ден в София.

Той уточни, че при системите за производството на електрическа енергия от вятър цената е по-ниска с над 65 на 100 за този интервал.

В последната година и половина въпреки всичко има покачване на цената на някои съставни елементи, регистрира Газдов. Освен това цената на батериите би трябвало да понижава, тъй като към момента е висока. Въпреки всичко се вижда, че разноските, изключително при фотоволтаичните системи, понижават.

Очаква се цената на батериите също да спадне, както се случва при тази на слънчевите панели.

С бързи темпове би трябвало да се декарбонизират електроенергетиката, промишлеността, земеделието и превоза, посочи Газдов. Той обърна внимание, че намаляването на зависимостта от фосилни горива е основно за засилващата се поддръжка на вложенията във ВЕИ сила, от което страната ни би трябвало да се възползва.

Председателят на АПСТЕ смята, че България има късмет да ускори своята роля на експортьор на електрическа енергия, както и да сътвори доста нови работни места, свързани с ВЕИ силата. Газдов даде за образец, че сега над 12 000 души са директно и непряко заети в този бранш, само че има капацитет за доста повече.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР