Над 800 глигана отстреляни заради чумата, изплатени са над 6

...
Над 800 глигана отстреляни заради чумата, изплатени са над 6
Коментари Харесай

Над 800 глигана отстреляни заради чумата, изплатени са над 6 000 лв. на ловджии

Над 800 глигана отстреляни поради чумата, изплатени са над 6 000 лева на ловджии, стана ясно по време на съвещание на Постоянната епизоотична комисия в Смолян.
"808 диви свине са отстреляни на територията на Южно централно горско предприятие-Смолян, поради Африканската чума по свинете ". Това заяви зам.-директорът на горското дружество инж. Ивайло Исаев по време на провелото се съвещание.
Статистиката е водена от 27 юли и е до 16 септември, в това число, като в нея влизат и броя на хванатите с клопки глигани. На територията на област Смолян, гръмнатите диви свине са общо 305, а откритите трупове на мъртви прасета са общо 25 за територията на предприятието и 20 за района на Смолян.
На този стадий са изплатени и 6 500 лева на ловджиите и горските чиновници, за отстреляни свине и открити мъртви такива. Както към този момент е известно, всеки гръмнал глиган получава по 50 лева награда, а за открит мъртвец, сумата е от 150 лева
"Успокояващото е, че на този стадий няма смяна на епизоотичната конюнктура в Смолянско и към този момент втора седмица няма регистрирано ново огнище от чума в района. От последните взети 19 проби, 11 са негативни, като всичките те са от отстреляни глигани ", заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в Смолян доктор Сава Бозуков.
Припомняме, че на територията на област Смолян има регистрирани 5 огнища на Африканска чума по свинете. Те са в регионите на доспатското село Змеица, Държавно ловно стопанство „ Извора “-Девин, с. Михалково - Община Девин, в региона на „ Чудните мостове “ край Забърдо и в региона на с. Проглед, Община Чепеларе.
Всичките позитивни проби са от открити трупове на мъртви глигани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР