„Над 80-90% от директорите на училища, които са били назначени

...
„Над 80-90% от директорите на училища, които са били назначени
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Образованието не може да бъде поставяно на пазарен принцип, защото не е търговия

„ Над 80-90% от шефовете на учебни заведения, които са били назначени през последните пет години, са извънредно лоялни към ГЕРБ. Затова приехме промени в закона, че никой няма право в българското учебно заведение да постанова идеологически и партийни пристрастия и шефовете ще носят отговорност за това.”

Това сподели ръководителят на парламентарната комисия по обучение и зам.-председател на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова в ефира на Евроком. Тя уточни, че решението на този проблем е: „ Без повече политика в българското училище”.

„ Проблемите в образованието станаха забележими за всички след по-сериозните промени през 2001 година, когато бяха въведени новите образователни стратегии, проекти и наличие. Цял един випуск излезе от учебно заведение - това са 11 години. През цялото време се виждаха пропуските, виждаше се безсмислената натовареност на децата и тежкото образователно наличие. Всички тези проблеми се виждаха и по тази причина с такава вяра нашата общественост одобри този закон, който влезе в действие през 2016 година. Тогава Българска социалистическа партия, въпреки да бе в съпротива предупреждаваше, че този закон не взема решение проблемите”, сподели още тя и добави, че пет години по-късно социалистите са се оказали прави.

Според народния представител от левицата образователните стратегии имат потребност от повсеместен обзор. Тя изрази удовлетворение, че от Министерството на образованието са стартирали подобен развой, който е с присъединяване на всички заинтригувани страни - специалисти, учители, родители и деца, и той би трябвало да завърши до месец юни. „ След това към този момент можем да приказваме за нови учебници”, сподели Ирена Анастасова.

„ Докато не се създадат същностните промени не можем за никаква промяна да приказваме. Има цели посоки в междинното образования, в които закона от 2016 година освен, че не усъвършенства нещата, само че ги и утежни. Една от тези сфери е по този начин нареченото приобщаващо обучение. Това е доста значимо, тъй като децата в нашето съвремие са подложени на всякакво въздействие. От една страна има деца, които са със специфични просветителни потребности и на тези деца в действителност би трябвало да се оказва помощ. В момента метода, по който това се случва, е неработещ”, уточни Анастасова по отношение на моментното положение на просветителната система.
Тя съобщи, че по малкия екран се демонстрират единствено няколко витринни учебни заведения и детски градини и изнесе стряскащи обстоятелства, като да вземем за пример: 700 учебни заведения в България не разполагат с физкултурни салони, някои от учебните заведения към момента се отопляват на твърдо гориво, а над 350 учебни заведения не разполагат с вътрешни тоалетни. „ Радвам се, че с бюджета тази година бяха отпуснати средства за поправки, създаване на нови учебни заведения и извънкласни дейности”, добави още ръководителят на парламентарната комисия по обучение.

В умозаключение Ирена Анастасова сподели, че бизнесът страда от липса на фрагменти, тъй като образованието е било неглижирано през последните 30 години и изрично изрази желанието на социалистите учителските заплати и тази година да се усилят с 12%.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР