Над 70 събития включва таз годишната програма на празниците на

...
Над 70 събития включва таз годишната програма на празниците на
Коментари Харесай

"Аполония" 2018 обещава театър, кино, музика и литература

Над 70 събития включва таз годишната стратегия на празниците на изкуствата " Аполония " в Созопол. Това заяви изпълнителният шеф на фондация " Аполония " Маргарита Димитрова в изявление за Българска национална телевизия.

Поредното - 34-то издание на фестивала, ще бъде от 31 август до 8 септември, а уредниците дават обещание разнообразна стратегия за феновете на българските кино, спектакъл, класическа и съвременна музика, литература и изобразително изкуство.

" Аполония " ще се открие с изложбите на Греди Асса, Димо Колибаров, Ясен Гюзелев и Стоян Дечев на 31 август в Художествената изложба в Созопол.

Изпълнението на Младежката филхармония " София " при Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент Георги Патриков ще сложи началото на концертите в амфитеатъра в града. Солист ще е 14 годишният цигулар Кай Орлинов, който към този момент е притежател на редица национални и интернационалните призове.

Музика

Музикалната стратегия на фестивала включва типичен и джаз концерти. Публиката ще може да се запознае с цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, а за феновете е спектакълът на фолклорния отбор " Странджа ". На сцената на амфитеатъра в деветте фестивални дни ще излязат Хилда Казасян, Белослава, Стенли, " Ангел Заберски трио ", Васил Петров и Военен Биг Бенд - Стара Загора, младата рок група JEREMY?, Милица Гладнишка, GloBalKan, Koka Mass Jazz и фънк групата Funky Miracle.

Акцент в музикалната секция ще бъде най-новият план на тромпетиста Михаил Йосифов - Bg Vintage, който основава дружно с артистичния си управител Елисавета Петрушева и певицата от сунг триото Sentimental swingers Вера Шандел. Идеята на екипа е да напомни известната българска градска музика от 20-те години до през днешния ден, само че с нови авторски аранжименти.

Фестивалът ще бъде закрит от една от най-популярните български рок групи за всички времена - ФСБ. За музикантите от бандата, които честват 40 години на сцената, това ще е първа изява на " Аполония "

Литература

Литературните събития ще стартират с представянето на книгата " Всички наши тела " с създател Георги Господинов в Художествената изложба.

В 20-те събития, отдадени на българските издатели и писатели, ще бъдат показани над 11 нови заглавия, измежду които " Гласът на тишината " на Иван Теофилов, " Сестри Палавееви " на Алек Попов, " Оксиморон (Нечовешки роман) " на Михаил Вешим, " Остайница " на Рене Карабаш, " Балканска рапсодия " на Мария Касимова-Моасе и други

Театър

Народният спектакъл ускорява наличието си на " Алопония " като тази година за първи път ще гостува с три спектакъла, оповестяват уредниците. Това са " Виновният " от Димитър Димов, режисьор Юрий Дачев, " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова, режисьор Бойка Велкова и " Лисичета " от Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.

След триумфа си на софийска сцена моноспектакълът " Чамкория " по романа на Милен Русков, режисьор Явор Гърдев, също се придвижва на фестивалната сцена в Созопол. В ролята е артистът Захари Бахаров, който тази година завоюва премиите " Асскер " и " Икар " за водеща мъжка роля за осъществяването си в " Чамкория ".

Кино

Седем кино лентата ще бъдат показани на кино вечерите в читалище " Отец Паисий ". Програмата ще открие " Ага " на режисьора Милко Лазаров, който тази година беше определен да закрие филмовия фестивал " Берлинаре " в Берлин, а по-късно създателите му го показаха премиерно на българската аудитория на откриването на " София филм фест " 2018 година

Любителите на киното ще могат да избират сред сполучливи заглавия като " Посоки " (режисьор Стефан Командарев), " Възвишение " (режисьор Виктор Божинов) и " Вездесъщият " (режисьор Илиян Джевелеков).

Билетите за всички събития, както и златният пропуск, който обезпечава достъп до всички събития, са пуснати за продажба в мрежата на Eventim.

Пълната стратегия на Празници на изкуствата Аполония 2018 може да видите тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР