Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се

...
Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се
Коментари Харесай

`Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се превърнат в пустинна зона до 2050 г

Над 70% от територията на Кипър са застрашени да се трансфорат в пустинна зона до 2050 година, при 57% през 2008 година, сигнализират учени от Кипърския институт. Най-големият научно-изследователски център в страната взе участие в интернационален план, чиято цел е възстановяване на живота в средиземноморските региони посредством запазване и възобновяване на агро- и екосистемите в тях.

Кипър е изключително уязвим заради своето географско местонахождение и климатичните промени.

Островът и по-широкият регион на Източното Средиземноморие се затоплят доста по-бързо от междинното за света, като се чака в допълнение понижаване на дъждовните дни и количествата на преваляванията, както и удължение на сухия сезон на годината с 1 до 2 месеца, сподели доктор Христос Зумидис от Центъра за енергетика, околна среда и водни запаси на Кипърския институт.

Двата най-рискови фактори за превръщането на региони на острова в пустиня са намаляването на водните запаси и ерозията на почвите, засилени освен от климатичните промени, само че и от стопанската активност, уточни откривателят.

Разработването на нови решения и новаторски практики, с които да се понижат рисковете и да се ускори устойчивостта на агросистемите, е задачата на интернационален проучвателен план REACT4MED с присъединяване на Кипърския институт.

Той се състои от 11 сътрудници – университети, проучвателен институти, дребни и междинни предприятия, от Европа, Африка и Близкия изток, и се финансира от програмата „ Хоризонт Европа “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР