Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август

...
Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август
Коментари Харесай

Плаващите кейове на Кристо завладяват Созопол

Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август до 7 септември по време на 35-ото юбилейно издание на Празниците на изкуствата „ Аполония “.

Както нормално, най-големият арт фестивал у нас ще предложи на своята аудитория изкушения във всички сфери на творчеството – кино, спектакъл, музика, литература, изобразително изкуство. Ето и някои от най-интересните акценти в програмата, която към този момент е налична на www.apollonia.bg.

Историята на „ Плаващите кейове “ на Кристо във водите на италианското езеро Изео – един от най-мащабните арт планове в Европа за последните години, ще открие филмовата стратегия на „ Аполония 2019 “. Уникалният документален филм на Андрей Паунов „ Да вървиш по вода “ споделя за пътя към реализирането на концепцията на международния актьор от български генезис Христо Явашев-Кристо.

Зрителите ще имат невероятната опция да се почувстват като на кинофестивала в Локарно, където лентата бе показана премиерно – да се пренесат в италианската област Ломбардия, където фантазията на безчет хора да вървят по вода става действителност с оранжевите понтони на създателя в езерото Изео. Филмът за сбъдването на една смела концепция, зародила се още през 1970 година, ще бъде показан на 30 август от 23.00 часа в читалище „ Отец Паисий “.

Друг основен акцент в програмата ще бъде концертът на харизматичния Васил Петров. Един от най-обичаните български поп и джаз артисти ще озари с гения си сцената на Амфитеатъра в Созопол на 4 септември от 21.00 ч. Васил е измежду обичаните реализатори на фестивала и във връзка юбилея на „ Аполония “ е подготвил специфична стратегия, включваща едни от най-големите му шлагери в напълно нов аранжимент. „ Бряг за двама “, „ Подслон в дъжда “, „ Другият “ са единствено част от песните, на които публиката ще може да се наслаждения в лятната вечер.

В афиша на Празниците на изкуствата тази година са и обичаните от генерации българи музикални групи и реализатори Стефан Вълдобрев и „ Обичайните обвинени “ (30 август), Б.Т.Р (1 септември), ФСБ (3 септември), Биг бенда на БНР (5 септември), „ Фондацията “, която ще означи 75-годишнината на Кирил Маричков (6 септември), Хилда Казасян (7 септември) и доста други. Концертите ще са в Амфитеатър „ Аполония “ от 21.00 ч. На 31 август там ще има и тематична вечер на безсмъртното танго на Астор Пиацола с присъединяване на Людмил Ангелов, Матиас Гонсалес (Аржентина), Йован Богославлевич (Сърбия), Цветан Недялков, Маргарита Калчева.

Една от любопитните изложения в Созопол по време на проявата ще показа плакати за арт фестивали, предоставени от деветото издание на Международното триенале на театралния афиш. Създадена особено за „ Аполония “, селекцията включва близо 500 плаката на създатели от 26 страни.

Предстои експозицията да бъде показана и във всички фоайета на НДК през ноември, само че публиката на „ Аполония “ ще има опцията първа да види определени мостри и да надникне в пъстрата културна сцена на света. Така тя ще се убеди, че изкуството има потребност от своите плакати, които освен го записват или популяризират, а основават неповторима образна среда, паралелна артистична и духовна действителност.

В художествената изложба в Стария град пък ще е мястото на литературните министър председатели и четения. Захари Карабашлиев ще показа новата си книга „ Жажда “ на 30 август, а по-късно същия ден Теодора Димова ще запознае феновете си с „ Поразените “. В Созопол ще имат своя морски прощъпалник и книги, към този момент станали шлагери на литературния пазар - „ Сливовиц “ на Катерина Хапсали и „ Балкански обред “ на Георги Тенев (31 август), поетичният бестселър на Иван Ланджев „ Ти, непрестанна вест “ (2 септември), „ В подножието на планината SEX “, събрала 300 еротични рисунки на Анри Кулев (3 септември “, „ Свети Вълк “ на Елена Алексиева (5 септември), „ Чудовището “ на Владимир Зарев (6 септември “ и така нататък

Театралната стратегия на фестивала е заложила на някои от най-силните спектакли в столичния плакат: „ Аз обичам, ти обичаш, тя обича “ на режисьора Теди Москов (31 август), „ Празникът “ с режисьор Явор Гърдев (1 септември), „ Най-бързият часовник във вселената “, подложен от Стайко Мурджев (3 септември), „ Любовникът “ във версия на Деян Донков (5 септември), „ Когато гръм удари “, осъществена от Бина Харалампиева и други Те ще се играят на сцената на читалище „ Отец Паисий “.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР