Над 70 доброволци от цялата страна се включат в традиционното

...
Над 70 доброволци от цялата страна се включат в традиционното
Коментари Харесай

Над 70 доброволци стават "високопланински чистачи" за седмица

Над 70 доброволци от цялата страна се включат в обичайното разчистване на предпазени територии, проведено от съдружие " За Земята ".

Доброволческата акция стартира от този понеделник в народен парк " Централен Балкан " и естествен парк " Българка " и ще продължи цяла седмица –в интервала 04 – 10 септември.

Посланието на акцията " Боклукът в раницата " цели да стимулира освен към разчистване на към този момент изхвърлени измежду природата боклуци, само че и да разсъни по-отговорно отношение към планината и природата, изясняват уредниците.

Дейностите по почистването ще стартират на хижа " Независимост ", след което работата ще премине през хижите " Мазалат " и " Триглав ". Едно от провокациите тази година е да се п очисти и местността " Узана ", която през летния сезон е интензивно посещавана от туристи и по тази причина – нечиста с боклуци, оставащи след тях.

От " За Земята " са обезпечени работни ръкавици, чували, места за палаткуване и храна за всички участници. Организаторите се грижат и за извозването на събраните боклуци до лицензирани депа или рециклиращи уреди. Доброволците могат да създадат подаяние от 10 лв., което отива във фонда за идващото разчистване.

Преди започването на работата високопланинските чистачи минават първичен
инструктаж, след което групата се разпределя на няколко лъча, които покриват разнообразни елементи от маршрута.

Планинските вечери са отредени за споделена отмора край огъня с полемики по природозащитни тематики. На хижа " Мазалат " следва и среща с представители на дирекцията на " Централен Балкан ".

Инициативата на За Земята е една от най-масовите и запазила се през годините природозащитна активност в България. Чистенето се организира всяка година без спиране от 1999 до през днешния ден.

През годините в акцията са се присъединили над хиляда доброволци, които са съдействали за почистването на близо 90 тона боклуци, в това число под формата на разпадащи се здания.

Приносът на Чистенето към природозащитното придвижване в България е отличено през 2016 година с
премия на журито за най-успешна акция, обвързвана с запазване на биоразнообразието.

Програма на Чистене 2017 година:
03.09 - идване и настаняване в региона на хижа " Независимост ", околност " Узана "
04.09 - почистване в местността " Узана " и естествен парк " Българка "
05.09 - преход към х. Мазалат
06.09 - почистване на х. Мазалат
07.09 - преход към х. Триглав
08.09 - почистване на х. Триглав
09.09 - почистване на х. Триглав
10.09 - тръгване
Повече информация за акцията прочетете на уеб страницата на За Земята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР