Над 7 млн. евро са получили повече от 40 български

...
Над 7 млн. евро са получили повече от 40 български
Коментари Харесай

Зам.-министър Савов: 7 млн. евро са получили над 40 български проектa по програма на Европейската космическа агенция

Над 7 млн. евро са получили повече от 40 български галактически плана по програмата на Европейската галактическа организация (ЕКА). Това е за интервала от подписването на първото съглашение с ЕКА за Европейска кооперираща страна през 2015 година Общо са извършени седем тръжни процедури, по които са постъпили 127 български планови оферти. Това съобщи зам.-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов при откриването на Третия народен конгрес за модерни галактически проучвания в София тех парк.

Савов съобщи, че с помощта на българското присъединяване в процедурите наши учени са създали уред за премерване на радиацията в орбита към Марс, който е част от интернационален сателит. Българска разработка е и галактическата оранжерия, която ще пресъздава характерните условия на околната среда за развъждане на растения в галактически условия. Между утвърдените планове са такива, които дават решения по отношение на качеството на атмосферния въздух в градска среда; радиолокация на данни; модели за създаване на микробното разграждане на отпадъци; наблюдаване на селскостопански площи и язовири и други

" Тази година България подписа ново Споразумение с ЕКА. По осмата тръжна процедура се одобряваха планове до 22 септември т.г. В момента се правят оценка 11 нови планови оферти от България, а резултатите ще станат ясни идващия месец “, добави още зам.-министърът.

Савов акцентира, че изключително скъпо за страната ни е сполучливото съдействие с ЕКА, с чийто представители направи срещи в София в два следващи дни. След работните срещи стана ясно, че у нас през идната година ще има безвъзмездни обучителни курсове. Те ще се организират от ЕКА за да се ускори повече ползата към програмата от страна на български компании. " Призовавам родния бизнес да бъде по-активен и да кандидатства за финансиране “, добави той.

В умозаключение съобщи, че галактическите технологии са технологиите на бъдещето. По думите му те са източник на нововъведения, които бързо се популяризират и в други браншове на стопанската система и основават нови работни места.

Събитието е проведено от Съюза на физиците в България и се организира под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа. В него се включиха специалисти от Европейската галактическа организация, Агенцията на Европейския съюз за галактическа стратегия и Европейския съвет по нововъведенията, както и представители на бизнеса и научната общественост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР