Над 600 000 лева са парите по дарителската сметка за

...
Над 600 000 лева са парите по дарителската сметка за
Коментари Харесай

Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Над 600 000 лв. са парите по дарителската сметка за потърпевшите села в Карловско, научи news.bg от свои източници.

По-рано през днешния ден бе извършено съвещание на Общинския съвет на гр. Карлово, на което като първа точка бе прегледано положението на инфраструктурата и хората в наводнените села. По-тежко и по-мащабно са потърпевши селата Богдан, Слатина и Каравелово. В по-малък мащаб има наводнени къщи и инфраструктура в селата Войнягово, Христо Даново и Розино - в долната част на селото.

Общинската сесия се организира на 18-ия ден от наводнението. Не са изчислени вредите от наводнението, спрягат се разнообразни суми - 80-100 млн. лв.. 
 Остра потребност от питейна вода има в наводнените региони в Карловско
Остра потребност от питейна вода има в наводнените региони в Карловско

Започва изплащането на 375 лева помощ за потърпевши фамилии

За да има надзор по общинската дарителска сметка, до 10 дни ще основат публичен съвет с представители от всяка политическа група от общинския съвет . Участниците ще бъдат поименно гласувани. В съвета ще се включат и хора от общинската администрация, кметовете на потърпевшите села и по двама поданици, определени от своите съседи. Най-големи са провалите в селата Богдан, Слатина и Каравелово .

От общината ще пишат до регионалния шеф, до Министерство на регионалното развитие, до Земеделското и до вътрешното министерство, с искане да изпратят представители на районно равнище за присъединяване в този публичен съвет, който ще преценя къде да отидат даренията.

Сред критериите за приемане на подаяние е равнище на потърпевш парцел, брой членове на фамилията, дали наводнената сграда е главно жилище или вила .
 Осигуряват 22 фургона за останалите без жилища след наводненията в Карловско
Осигуряват 22 фургона за останалите без жилища след наводненията в Карловско

Основен проблем пред възобновяване на вредите остава неналичието на техника

Освен финансови средства, локални компании и търговски вериги са оповестили, че ще дават домашен уреди. Само на хора ще бъде давана помощта, чака се инфраструктурата - улиците, водопроводите, да бъдат възобновени от страната.

Противоречива е информацията от по кое време потеглят оценителите по домовете. От община Карлово настояват, че няколко комисии работят на терен и оглеждат какъв брой къщи и спомагателни здания са потърпевши.

Хората в потърпевшите селища още чакат инженери да огледат домовете им дали са годни за живеене или би трябвало да бъдат съборен и.

За почистване на улиците общината няма дружество и не разполага с нужната техника за почистване, а единствено приканва компаниите, които и самите доброволци наемат за почистване на тинята.

" Няма напрежение с доброволците. Общината не е възпирала доброволците ", настояват от община Карлово по отношение на апелите в последните дни да бъде стеснен броя на доброволците, без чиято помощ хората в потърпевшите села не биха се справили нито физически, нито душевен с бедственото състояние.

На идващото съвещание на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне се чака с изключение на искане за помощ на района, да бъде включено и предложение от община Карлово за възобновяване на ведомство, сходно на закритото Министерство на изключителните ситуаци и.

Ведомството бе основано в деня на разпускането на кабинета " Сакскобургготски " на 17 август 2005 година и закрито на 27 юли 2009 година от държавното управление на Станишев. Причина за обсъждане на връщане на сходна конструкция, която взаимодействаше и с Гражданска отбрана, е, че страната няма единна система за предварителна защита, съгласуваност, мониторинг при сходни бедствени обстановки.

Все още няма заключения какво е предизвикало наведнението в шестте села в Розовата котловина. Според информация от общинския съвет, комисия с разнообразни специалисти на регионално и на национално равнище от Земеделското министерство, от пожарната и други ведомства още търсят аргументите, само че няма публично умозаключение за какво е станало наводнението.

Живеещите в Карлово се притесняват, че условия за сходни наводнения се основават и край Подбалканския път над Бухов о. Фирмата, която добива дървесина там е оставила едрите клони в планината. Вържините си стоят. При мощен дъжд всичко ще се свлече, притесняват се карловци и си напомнят, че в деня на наводнението е имало 3-метрови талази с фронт от няколко стотин метра. Тогава 57 души бяха евакуирани от селата Богдан и Слатина. Първи се включиха военни от 61-ва Стрямска бригада, от авиобаза Крумово и от Пожарната, както и млади мъже от прилежащи села. С тяхна помощ няма жертви в потърпевшите села.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР