Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават

...
Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават
Коментари Харесай

НСИ: Над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба

Над 60% от обвинените не влизат в пандиза, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност, т.е. глобени са с санкция. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за предходната година.

Когато въпреки всичко има дейно наказване, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите. През предходната година обвинени са били 34 101 души. Условни присъди са получили 16 548 души, което е 48.5% от тях. Други 14.6%, или 4966 обвинени, са освободени от наказателна отговорност.

Така броят на разследваните, които не са стигнали до пандиза, стига до над 63%.

Същевременно се резервира ниският брой на оправданите. През предходната година за почтени са оповестени едвам 2.2%, или общо 767 души. Този индикатор постоянно се цитира от прокуратурата като оценка за положителната работа на проверяващите. На процедура обаче в всеобщия случай оправдателните присъди против висши служители, депутати, министри и по други шумни каузи са съсредоточени точно в този дребен %.

В данните на Национален статистически институт не са маркирани наказаните за корупция, която сякаш се води за приоритет. Но в отчет на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефикасните санкции за корупционни закононарушения през предходната година са едвам 26. Заедно с тях условно са наказани 225 души. Пробация са получили 103, а санкция - 113 души.

В отчета на прокуратурата се показва и друго число - 371 дефинитивно наказани и глобени за корупция през 2016 година Тук обаче евентуално става дума единствено за дефинитивно завършилите през предходната година каузи и не е ясно какъв брой години те са се точили из правосъдните зали, преди да стигнат до третата инстанция. 121 от тези присъди са за рушвет. Малко са наказаните и при най-масовите закононарушения като обири и грабежи, регистрира Национален статистически институт.

Осъдителните присъди за тези закононарушения са 22%. Най-много закононарушения се правят от младежите на възраст сред 18 и 24 години, сочи статистиката. В тази възрастова група наказаните са 1250 на 100 хиляди души.

"С повишаването на възрастта цената на коефициента понижава и за лицата на възраст 50 и повече години той е 133 на 100 000 души от съответното население ", написа в отчета.

Най-често закононарушения измежду малолетните пък правят 17-годишните - 670 души на 100 хиляди души население. Под 200 са неоправдателните присъди и за друго публикувано през последните години закононарушение - каналджийството. През предходната година за 144 противозаконни превеждания през границата са наказани 193 души. Далеч по-голям е броят на наказаните за нелегално прекосяване - 1771 души. В тези случаи всеобщо се дават условни санкции.

През 2016 година на пожизнен затвор са наказани шестима души. В един случай е постановена и най-тежката присъда - до живот без право на подмяна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР