Над 60% от бежанците у нас вече имат временна закрила,

...
Над 60% от бежанците у нас вече имат временна закрила,
Коментари Харесай

Малко над 300 украински бежанци у нас са започнали работа

Над 60% от бежанците у нас към този момент имат краткотрайна протекция, което е съвсем 50 000 от 68 669, които са останали в България. Сред тях има такива, които са поискали да останат с краткотраен статут, защото имат лични благоприятни условия или считат да преминат към друга страна. Около 308 са почнали работа, най-лесно на работни места, за които не се изисква подготовка.

66% споделят, че желаят да стартират работа незабавно. Тази данни даде за news.bg Николета Абрашева от Оперативната координационна група (т.нар. Кризисен щаб), която се ръководи от полк. Валери Рачев. На процедура в България има един нов град с размера на Велико Търново, който се състои от украински бежанци, регистрира Абрашева. Относно проблемите си - Кризисният щаб работи адход, взаимно с министерства. Основната група бежанци у нас са майки с деца, които боледуват и имат потребност от здравна поддръжка. Има и хора с недобър здравен статус. Нужда се вижда и от психическа помощ. Към момента има лист на портала на МС с лекари, които дават безвъзмездна здравна помощ, разнообразни Неправителствени организации също оказват помощ със здравна и правна помощ. Има съпричастност от българския народ - от елементарния човек до лекари и юристи, които оферират подкрепяне на бежанци, споделих още от Щаба.

За да се стартира работа обаче е необходим документ за здравен статус, а това значи и намиране на доктор, който да поеме прегледа. Личните лекари по този начин или другояче не са задоволително, а изключително в огромните градове множеството персонални лекари са с запълнени листи с пациенти. Порталът дава информация за лечебните заведения, РЗИ-та с акцент за предварителната защита на ХИВ/СПИН, туберкулоза, както и имунизация за ковид. Десетина са оповестените персонални лекари единствено за София, също по толкоз са за другите огромни градове - Варна и Бургас - където е най-голямото скупчване на бежанци от Украйна. На фона на данните за над 60 000, които са потърсили леговище у нас, това е извънредно незадоволително.

За потребността от лекари за украинските жители с недобър здравен статус от Министерство на здравеопазването също дадоха отговор.От там се базират на законодателните промени на Народно събрание, които плануват опция лицата, получили статут на краткотрайна протекция, идващи от Украйна, да могат да употребяват здравноосигурителни права в страната ни и цялостния обсег на здравната помощ, заплащана от НЗОК.От отговора излиза наяве, че Регионалните здравни инспекции във всички области на страната спомагат при нужда на регионалните администрации в случаите на нуждаещи се от здравна помощ украински жители.От Министерство на здравеопазването са безапелационни, че на този стадий всички лица с краткотрайна протекция могат да употребяват гратис незабавна здравна помощ. Лицата от уязвими групи могат да употребяват гратис и нужната им болнична помощ, както и здравна помощ отвън обсега на здравното обезпечаване по член 82 от Закона за здравето.

В случаите, в които жителите на Украйна за подали заявление в Държавната организация за бежанците за приемане на статут на интернационална протекция (статут на емигрант или филантропичен статут), те автоматизирано получават правото на здравна грижа за сметка на бюджета на НЗОК, на каквато имат право всички здравноосигурени български жители.

Лицата, които нямат статут на краткотрайна протекция, на емигрант или филантропичен статут, са краткосрочно пребиваващи. Като краткосрочно пребиваващи те заплащат цената на оказаната им здравна помощ по цени, избрани от лечебното заведение. Длъжни са да имат подписана здравна осигуровка или застраховка, покриваща разноските за лекуване и болничен престой за времето на престояване в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР