Над 60% от българските граждани определят здравната система като една

...
Над 60% от българските граждани определят здравната система като една
Коментари Харесай

Над 60% от българите на мнение, че има корупция в здравеопазването

Над 60% от българските жители дефинират здравната система като една от сферите с най-високи равнища на корупционни практики. Това сочат данните от национално представително изследване, извършено от социологическа организация " Глобал метрикс "  по поръчка на Българския институт за правни начинания. В проучването, извършено по поръчка на Българския институт за правни начинания, са участвали 1048 жители от цялата страна в интервала 14-26 май т.г. 

56% от интервюираните споделят, че корупцията в здравния бранш е обвързвана както с публичните поръчки, по този начин е и част от процеса на даване на здравни услуги. 

Други 17% считат, че корупцията е обвързвана единствено с даването на здравни услуги, а 16% са на мнение, че корупционните практики са главно при използване на Закона за публичните поръчки. 

16% от интервюираните показват, че са били очевидци или са станали жертва на корупция в опазването на здравето, само че дребен дял от тях подават сигнал за това. 

Над 95% от интервюираните са склонни да настояват, че НЗОК се източва, като 61% показват, че това е процедура във всички лечебни заведения. 14% означават, че това е най-вече при държавните лечебни заведения. 

Над една трета от интервюираните споделят, че в лечебните заведения се вършат и назначават ненужни прегледи. На 10% от интервюираните са им били желани пари отвън регламентираните такси за лекуване в държавна болница, до момента в който в частните в тази обстановка са попадали едвам три %. 

Анализът на информацията демонстрира още, че в сферата има насъбрани проблеми през годините, измежду които дефицит на личен състав, неприятна материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните болести и ниска здравна просвета на жителите.

" Концентрацията на корупционни практики се свързва в най-голяма степен с управлението или с шефовете на здравните заведения, което единствено по себе си също ни демонстрира, че на процедура целият здравен бранш действа под едни непрекъснати публични съмнения за корупционни практики, освен това на всички равнища ", заяви управителят на " Глобал Метрикс " Радостина Ангелова. 

Адвокат Цветомир Тодоров от неправителствената организация уточни и проблемите, които са изпъкнали с огромна мощ по време на Covid-пандемията. " На първо място, това е неглижиране на отнасяне на хронични болести. Никакви ограничения не са вземани години наред за възстановяване здравната просвета на популацията, слаба профилактика, съвсем нулево равнище на следболнични грижи, стеснен достъп до експерти за част от популацията на страната, неразбираемо или напряко да го кажем може би сбъркани протоколи за лечение, неизяснени връзки сред частни и общински държавни лечебни заведения, дефицит на личен състав, несъответстваща на времето материално-техническа база някъде ", изясни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР