Над 60% от българите определят сектор "здравеопазване" като една от

...
Над 60% от българите определят сектор "здравеопазване" като една от
Коментари Харесай

Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването

Над 60% от българите дефинират бранш "здравеопазване " като една от сферите с най-високи равнища на корупционни практики. Едва 18 на 100 от станалите очевидци или жертви на сходни нередности обаче са подали сигнал. Данните са от проучване на „ Глобал Метрикс ", оповестени от шефа на организацията Радостина Ангелова.

„ Концентрацията на корупционни практики се свързва в най-голяма степен с управлението или с шефовете на здравните заведения, което единствено по себе си също ни демонстрира, че на процедура целият здравен бранш действа под едни непрекъснати публични съмнения за корупционни практики, освен това на всички равнища ", съобщи Ангелова.

Повече от половината от интервюираните свързват корупцията в бранша с публичните поръчки, а също по този начин и с процеса на даване на здравните услуги.

Адвокат Цветомир Тодоров от неправителствената организация уточни и проблемите, които са изпъкнали на напред във времето по време на коронавирус пандемията.

„ На първо място това е неглижиране на отнасяне на хронични болести. Никакви ограничения не са вземани години наред за възстановяване здравната просвета на популацията, слаба профилактика, съвсем нулево равнище на следболнични грижи, стеснен достъп до експерти за част от популацията на страната, неразбираемо или напряко да го кажем може би сбъркани протоколи за лечение, неизяснени връзки сред частни и общински държавни лечебни заведения, дефицит на личен състав, несъответстваща на времето материално-техническа база някъде ". разяснява той.

Изследването е извършено във втората половина на месец май по поръчка на Българския институт за правни начинания. То обгръща общо 1048 жители от цялата страна.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР