Над 60 експонати от частната колекция на Васил Божков ще

...
Над 60 експонати от частната колекция на Васил Божков ще
Коментари Харесай

Изложбата Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ - пътешествие в древността

Над 60 експонати от частната сбирка на Васил Божков ще поведат посетителите на приказно премеждие с аргонавтите. Златни и сребърни източни съдове, ритони, ритуални сребърни позлатени съдове, погребални блага, обредни сервизи - това са единствено част от артефактите в изложбата „ Златното руно. Пътят на Аргонавтите “, която стартира на следващия ден в Националната изложба. 
16 от предметите се срещат с аудитория за пръв път, като по-значимите от тях са два сребърни съда с облика на Тезей, сребърна амфора-ритон със зооморфни дръжки и централният предмет в експозицията - сребърен кантарос със златни елементи, със сцена, изобразяваща жертвоприношение на овен. 
Един от кураторите на изложбата Елка Пенкова - експерт по тракийска и антична история и археология, описа в предаването " 12+3 ":
" Аргонавтите са потомство или две (тук има спорове) преди героите на Троянската война. Там са бащите на известните герои и проследихме пътя на аргонавтите. Там, където те стопират или минават - с прелестните експонати, една част от които нямат аналози в света. Ние демонстрираме обичаите на народите, през чийто територии минават. Тук са и траките. Виждаме аргонавтите, измежду които е и тракиецът Орфей, който води аргонавтите по пътя им към Самотраки, предаваме Делфи - в Делфи всеки, който тръгне на дълъг път, постоянно желае посвещение, с цел да се стигне до Колхида. Това е тогавашният прочут свят. "
Директорът на Националната изложба Слава Иванова изясни, че образният материал на изложбата изцяло се вписва в профила на културната институция:
" Говорим в действителност за доста високи мостри, за творби на изкуството на бронзовата и античната торевтика и то от един доста необятен географски реал, което също дава отговор на нашия профил. Знаете, че ние притежаваме една сбирка от международно изкуство, също от Азия, от Африка. В този смисъл тази галерия изцяло се вписва в това, което представляваме като институция и в нашият профил. "
Колекцията на Васил Божков се състои от над 3 000 предмета на античното изкуство, постъпвали през годините от 2005 до през днешния ден. 
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР