Над 6 милиона граждани на Украйна са напуснали страната си

...
Над 6 милиона граждани на Украйна са напуснали страната си
Коментари Харесай

"Влизаме в час": Как децата бежанци продължават образованието си?


Над 6 милиона жители на Украйна са напуснали страната си - огромна част от тях са най-вече дами и деца, а бъдещето на децата е немислимо без обучение. Каква е обстановката в България?

Според настоящите данни на Държавната организация за бежанците от тази седмица към 104 000 украинци се намират в България сега, като близо 41 000 от тях са деца.

От МОН споделиха за, че са получили 1311 украински заявки от украински фамилии за предпочитание да посещават български учебни заведения. Записани в учебно заведение са единствено 418 деца, а 83 украинчета посещават детска градина у нас.

Останалите деца са избрали да продължат образованието си онлайн към украинските учебни заведения.

Когато чула първите сирени в Киев в ранните часове на 24 февруари, Наташа Чубук бързо взела решението да си тръгне от вкъщи, с цел да избави живота на детето си – 9-годишния Дениз.

" От Киев тръгнахме на 25 февруари - незабавно, откакто чухме гърмежите. Но до България стигнахме чак на 1 март. Пътят насам беше много дълъг. Първо отидохме в Полша, след това в Словакия, след това във Виена, откъдето се качихме на самолета и в последна сметка стигнахме тук ", описа тя.

Наташа избира България, тъй като е бесарабска българка.

„ Майка ми и татко ми приказват на български. Не съм учила български, само че съм го слушала. В България имам другари, които ми споделиха: " Ела, ще ти помогнем ", добави тя.

Съпругът на Наташа е част от териториалната защита на Киев. Не знаят по кое време ще се видят още веднъж. Но път обратно няма, споделя ни украинката. Искат да се открият в България за непрекъснато.

" Там е доста тежко. Наистина доста, разбирате ли? Имам доста познати, които са там и ми се обаждат и търсят помощ, изключително тези при Азов. Там е геноцид. Те в действителност нямат нищо. Положението е пъкъл. В Украйна всички деца са наясно какво става. Тази война раздели живота на децата ни на две " преди и след войната ", добави Наташа.

След няколко дни Наташа ще се яви на изявление за работа, надява се да я одобрят. Спокойна е, тъй като Дениз посещава българско учебно заведение от два месеца.

Дениз Чубук е възпитаник в четвърти клас в 73 СУ „ Владислав Граматик “ в София. Казва ни, че всички 30 негови съученици са му станали другари и му оказват помощ, когато има потребност.

" Най-трудно за мен е да чета на български, тъй като аз нищо не разбирам “, описа той.

В 73 СУ „ Владислав Граматик “ и Данила. Той е осмокласник. Дошъл с цялото си семейство в България четири дни след началото на войната. Имали шанс, тъй като татко му Алексей към този момент работил за българска компания и бързо се открили у нас. Данила почнал по-късно учебно заведение поради изчезнали ваксини съгласно условията на имунизационния календар в България.

„ Когато пристигнахме, нямахме картон за поставените ваксини. Когато тръгнахме, взехме единствено най-важното – паспорти и други документи. Затова се наложи да вървим до Регионалната здравна ревизия. Направиха му спомагателните ваксини. Предстои още една през май ", изясни Алексей Молчанов.

Ракина Ирибозова преподава на Данила от месец и към този момент вижда прогрес.

„ Украинските деца откриха доста добра среда тук измежду своите връстници в България, признати са доста добре и се усещат спокойни. Той навестявам постоянно образователните занятия. Чувства се добре. Комуникацията е малко по-трудна и това е единственото “, описа тя.

В 73 СУ „ Владислав Граматик “ учат четири украински деца, само че шефът ни твърди, че може да одобряват и още.

„ В момента българското учебно заведение има друга задача – не толкоз да образова самите деца, въпреки че това е главната задача, само че сега по-скоро приказваме за една социализация. Голяма част от украинците бежанци, в действителност желаят да работят. Те не желаят да бъдат на благодеяние от страната, само че с цел да работят, децата им би трябвало да бъдат на учебно заведение “, съобщи шефът на образователното заведение Иван Петков.

А това са Поли и Мила. Двете учат във втори клас в бургаското учебно заведение " Пейо Яворов ". Поли е пристигнала от Украйна преди година, а Мила преди месец. Сега са неразделни.

Иван пък е първокласник от две седмици, избягали със фамилията си от Измаил. Вече се радва на доста другари.

" Да, можем да си поговорим, да поиграем и да рисуваме дружно. Всеки би трябвало да оказва помощ на другия. Приятелството е най-важното. То с пари не се купува ", описа той.

" Абсолютно никакви компликации не срещам досега, само малко по-трудничко схваща български, само че аз множеството време заставам до него, изяснявам, му оказвам помощ му. А и всички деца тук също незабавно откликват и незабавно му оказват помощ ", добави началният преподавател Яница Куманова.

Общо осем са украинските деца тук. Първата им среща в учебното заведение е била с координатор и психолог.

„ Те са жадни за познания, както всяко едно дете “, съобщи ресурсният преподавател Настя Кирякова.

„ Много е хубаво, че няма разделяне сред децата, че сред тях се основават другарства. И аз мисля, че те са образец за възрастните ", съобщи шефът на ОУ „ Пейо Яворов “ в Бургас Мара Георгиева.

" Искам да кажа, че Поли и Мила са доста положителни към нас и може да одобряваме още такива деца, отвред да идват, ние отново ще се разбираме, ще сме другари. Сега Мила си откри нови другари – има Полито, Боби, мен, всички ", изясни второкласничката Ася Стоянова.

" Радвам се, че успяхме да запишем Мила в учебно заведение, което ни одобри, тъй като най-важното право на детето е да получи обучение. Не е толкоз значимо в коя страна се намираш и на какъв език приказваш, тъй като езикът се учи. Тя се приспособява, взема решение проблемите си като възрастен, тъй като ѝ се наложи да се сблъска с проблемите на възрастните “, описа майката на Мирослава Светлана.

Голяма част от децата бежанци у нас ще завършат образователната година онлайн, тъй като вярата им е, че наесен ще си бъдат вкъщи в Украйна. А 400-те украинчета, които към този момент учат в български учебни заведения - по всички проличава, че в България виждат своя нов дом.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР