Над 540 нарушения при 578 проверки - такава е равносметката

...
Над 540 нарушения при 578 проверки - такава е равносметката
Коментари Харесай

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота


Над 540 нарушавания при 578 инспекции - такава е равносметката от акцията на Комисията за отбрана на потребителите в питателните магазини.
Намесата на страната на пазара и сезонността на стоките се отразиха по друг метод на храните през тази седмица.
Държавната комисия по стокови тържища и борси регистрира покачване на цените на храните на едро с над 7% от началото на годината. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на питателните артикули на едро, тази седмица се е повишил с 0,32 на 100 до 2,48 пункта. Поевтиняват оранжерийните домати и краставици, само че сиренето и кашкавалът нарастват.
" В момента оптималната санкция на Комисията за отбрана на потребителите е 50 000 лв.. Дори на оптималния предел на нелоялните практики са установени близо 200 случая - това са 200 млн. лева санкции. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което в действителност да дисциплинира играчите и това ще е една от задачите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и санкциите. Глоби, които са % от оборота. Тогава нещата към този момент стават съществени ", съобщи Никола Стоянов, министър на стопанската система.
Обмисля се и метод за надзор на надценките.
" Това е свободен пазар. Всеки има право да поставя надценка, каквато си желае. Това, върху което мислим, е когато се вкара още веднъж през промени в подзаконовата нормативна база, в случай че някой търговец наложи надценка по-голяма от 25% или 20, да уведоми Комисията за отбрана на потребителите ", сподели още Никола Стоянов.
За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното държавно управление ще желае от Брюксел повишение на дотациите за земеделските стопани.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР