Над 500 човека се събраха на протест под надслов #ДАНСwithme23

...
Над 500 човека се събраха на протест под надслов #ДАНСwithme23
Коментари Харесай

Напрежение между протестиращите и полицейските служители пред ЦИК

Над 500 индивида се събраха на митинг под надпис #ДАНСwithme23 пред централата на ЦИК. Те са срещу решението на Централната изборна комисия за унищожаване на машинното гласоподаване. Протестиращите са блокирали жълтите павета пред Българска народна банка.
Прочетете още
На митинга се стигна и до напрежение сред протестиращи и служители на реда.

Част от протестиращите се насочиха към централата на Движение за права и свободи.

Протестиращите скандират " мафия " и " върнете машинното гласоподаване ". Искат и изключително съвещание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният избор.

Под името #ДАНСwithme бяха разпространявани други митинги преди 10 години. Това са тези против избирането на Делян Пеевски за началник на ДАНС през 2013 година, които доведоха до свалянето на държавното управление на Орешарски и връщането на Бойко Борисов на власт.

Тогава митингите не престават съвсем година.

Скандал с машините за вота избухна на прага на идните локални избори в неделя. Председателят Росен Желязков свика незабавен председателски съвет тъкмо преди да стартира изключителното съвещание на депутатите. Поканени бяха шефовете на безусловно всички парламентарни групи, а тематиката беше незнайна досега, в който водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов написа в своя фейсбук профил:

" Току-що излязох от председателски съвет в Народното събрание. Зам.-министър от квотата на ПП-ДБ е направил посягане над кода на машините за гласоподаване. "

Информацията пристигнала от отчет на ДАНС, показан на председателския съвет в Народното събрание през днешния ден. Според него на 25-и октомври, дни откакто ЦИК направи обществено генериране на така наречен хеш код, който е един от ключовете за отбрана на машините, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си и смъква информацията на флашка, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Около 17:00 ч. стана ясно, че кодът за машините за гласоподаване, който провокира политически скандал през днешния ден, е:

77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C.

Този хешкод е генериран на 23 октомври обществено и от този момент е оповестен и на страницата на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) в интернет, написа 24часа

След няколкочасово съвещание Централната изборна комисия отстрани машинното гласоподаване за локалните избори, както на първия, по този начин и на втория тур. Решението бе взето с 12 гласа " за ", срещу бяха единствено двама представители на Демократична България, като се основава на това, че Министерството на електронното ръководство към оня час не бе предоставило документ, с който дава единодушие за удостоверяването на устройствата за гласоподаване.

Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно. " ЦИК не се оказа съдия на изборния развой, а институция, която подчинява своите решения на волята на разнообразни политически фактори. Това е нещо, което не мога да приема ", ядосан бе той.

 

 

Снимка: БНТ
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР