Над 50 тона италиански боклук престояват във Враца вече близо

...
Над 50 тона италиански боклук престояват във Враца вече близо
Коментари Харесай

Италианският боклук: Над 50 тона отпадъци престояват във Враца вече близо две години

Над 50 тона италиански отпадък престояват във Враца към този момент близо две години. Негодните за приложимост тонер касети, импортирани в България като „ неопасен “ боклук, още стоят на площадката във Враца. Твърдеше се, че не са отпадък, а суровина с добавена стойност.

Фирмата вносител няма позволение за работа с подобен тип боклук. След сигнал на bTV, ековластите се заеха със случая, издадоха наставления, само че не бяха изпълнени. Резултатът – три акта за общо 40 хиляди лв.. Собственикът на терена, твърди, че даже не получава наем.

За премахването на отпадъка се борят и от гражданската самодейност „ Спаси Враца “.

След съвещания със експерти, деятелите са безапелационни, че въпреки да е разгласен като неопасен, боклукът е отровен.

„ По спецификация на производителите, всеки един тонер е канцерогенен – той е ракообразуващ, казано на по-прост език. Тая пластмаса, която стои навън, старее и стартира да се пука. Всичкото това нещо по земята ние към този момент сме го вдишали “, разяснява Искрен Дилов от гражданската самодейност „ Спаси Враца “.

В диалог по телефона с екипа ни, от фирмата-вносител обявиха, че идната седмица боклукът ще бъде предаден на друга компания в България.

Темата за контролът при депонирането и унищожаването на отпадъците, през днешния ден бе обсъден и в парламентарната комисия по проверка.

„ Законодателят е бил доста великодушен към търговците с отпадъци, когато им е създавал режима за импорт, предпазване и отнасяне на боклуци, толкоз е бил великодушен, че отпадъците да се съхраняват и транспортират с съобщение “, разяснява Димитър Делчев.

„ Може да бъде получен един разбъркан боклук от чужбина, да се вземат пари за приемането му, след това официално да бъде регистриран като рециклиран, да се продаде на изгарящо дружество – Топлоелектрическа централа или циментов цех и в случай че е Топлоелектрическа централа, дори да се получат и дотации за зелена сила “, прибавя Борислав Сандов.

„ Затова незабавно се одобри националния проект за ръководство на отпадъците, който ми дава правна опция да забраня вноса на боклук “, посочи министъра на околната среда и водите Асен Личев.

Той се разгласи за нов организационен устав на министерството, с цел да има директен надзор върху районните екоинспекции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР