Над 50 антични монетиАрхеолози проведоха спешни разкопки на интересен археологически

...
Над 50 антични монетиАрхеолози проведоха спешни разкопки на интересен археологически
Коментари Харесай

„Циклопски градеж“ разкриха край Златоград

Над 50 антични монети


Археолози организираха незабавни разкопки на забавен археологически обект край Златоград този месец. За пръв път той е проучван от проф. Николай Овчаров през 2004 година, когато той се натъква на останките на здания от тракийската ера. Сега обаче към откритията се включва и непозната крепостна стена.

“Тя е градена в характерен за елинизма жанр и се датира в интервала IV-I в. прочие Хр. Сградите на хълма и крепостната стена са изцяло синхронни с намиращия се в непосредствена непосредственост могилен благороден некропол, отчасти оголен през 2016 година от археолога Любен Лещаков. В него бяха открити многочислени сребърни украшения “, описа проф. Овчаров.

На хълма приключи разкриването на постройките. В руините се откриват хиляди парчета керамика, както и прелестни монети на древногръцкия град Маронея. Античните монети са към този момент повече от 50, само че за жалост обектът е бил нападнат постоянно от иманяри и други красиви железни предмети са изгубени вечно, споделят археолозите. Според тях събраните обстоятелства дотук сочат, че може би става дума за тракийска царска резиденция, сходна на тези, които са открити в местността “Кози грамади ” в Средна Гора.

Докато работи на хълма, екипът инцидентно попада на непозната до момента крепостна стена. “На места тя е непокътната на повече от 4 м височина. Става дума за така наречен “циклопски строеж ”, присъщ за крепостите от фамозната микенска просвета. Това е героичната ера на Троянската война ”, посочи проф. Овчаров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР