Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от

...
Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от
Коментари Харесай

Малко са донорите на генетичен материал

Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорски материал за инвитро процедури. Това оповестиха за Българска национална телевизия от фондация " Майки за донорството ". По данни на Агенцията по трансплантации от началото на годината у нас, репродуктивен материал са дарили 115 мъже и съвсем 600 дами. От донорски банки в чужбина са импортирани сперматозоиди от 132-ма мъже и яйцеклетки от 23 дами. Даряването на репродуктивен материал у нас е безплатно.

Повече от пет години Албена се пробва да сбъдне фантазията си да има дете. Прави три инвитро процедури, само че губи плода, поради заболяване.

Албена Панева: Като започнахме проучванията и като се откри,че с моя яйцеклетка не може да стане - просто нямах никакви предубеждения за донорска яйцеклетка. Решението ми беше незабавно,че би трябвало да е по този начин.
Още преди да научи за проблемите на Албена брачният партньор ѝ е бил донор на сперматозоиди. Двамата чакали повече от година за донорска яйцеклетка. Още при първия инвитро опит Албена забременява. Преди месеци проплаква щерка ѝ Мария Виктория.
Албена Панева: След Нова година - нова година, нов шанс, като се споделили хората - мислим за второ.
Пак по този метод ли?
По този метод, различен метод няма.
Жените под 30 години, които поради болести разчитат на донорски яйцеклекти се усилват, а искащите да дарят репродуктивен материал у нас са малко.
Виктория Димитрова - фондация " Майки за донорството ": В една Европа донорско инвитро се практикува повече от 30 години, а в България едвам в този момент влиза. Предразсъдъците изключително в дребния град са страшни.
Въпреки това от 2014 година досега с донорски инвитро процедури са родени към 1000 бебета. Жените, които желаят да дарят яйцеклетки би трябвало да са родили най-малко едно дете и да са на възраст под 34 години. При мъжете възрастово ограничаване няма.

СХ: доктор Йосиф Димитров - акушер-гинеколог

" Правим проучванията, подарява. Минава един месец, отново подарява.и тъй наречените Докато при дамите е по-сложнои. Ние на дамата, която ще подари яйцеклектки ние вършим ин-витро процедура. "

Даряването на яйцеклетки лишава към 14 дни, а разноските за траспорт и прписнати работни дни се поемат от болничното заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР