Над 46 хиляди са вече жертвите на земетресението в Турция

...
Над 46 хиляди са вече жертвите на земетресението в Турция
Коментари Харесай

Халил от Сирия, оцелял от труса в Турция: Децата ми казаха - ако умрем, ще е заедно


Над 46 хиляди са към този момент жертвите на земетресението в Турция и Сирия. 13 дни след трусовете, откриват още оживели под рухналите здания.

Град Искендерун стартира от ден на ден да наподобява като нереален. Останалите цели и несрутили се здания през днешния ден са празни. В тях никой не живее, хората са евакуирани.

В същото време екипите не престават дейна работа на терен, с цел да отстранен останките от тогавашните домове на хората, които са единствено купчина бетон.

Според строителни специалисти една от главните аргументи за бедствието са двата труса случило се доста скоро един след различен, а избавените вършат първи опити да върнат живота си в естествен темп и са щастливи, че са дружно.

Преди години Халил Абдулхалим бяга от Сирия в Искендерун. Живее с четирите си деца. При мощния трус блокът им пада, а отломките затискат мъжа.

" Когато видях, че съм затиснат споделих на децата - " Бягайте, излезте на открито, спасете се, аз не мога да изляза, в случай че ще умра, ще умра тук ", само че те ми дадоха отговор - " не, баща, няма да тръгнем, в случай че ще умрем - ще умрем дружно " и се хванахме за ръце ", описа Халил Абдулхалим.

Семейство остава дружно под отломките и е избавено. Сега живеят в палатка. Халил обаче е обездвижен от кръстта надолу.

" Тук получихме помощ, всичко, което сега имам е от Турция. Погрижиха се за лекуването ми, дадоха ми и особено легло ", добави той.

Халил не може да става, по тази причина другар се грижи за фамилията, което оосреща всеки ден с усмивка.

" Щастливи сме и сме дружно. Благодарни сме, само че децата са уплашени. Страх ги е да не се върне отново земетресението ", сподели Халил Абдулхалим.

Нустер е строителен специалист. Оглежда срутените здания в центъра на Искендерун и търси аргументите за нещастието. Първите отчети след труса откриват пропуски в строителството и занижен надзор.

" Въпреки че епицентърът на това земетресение е Кахраманмараш, Хатай претърпя най-сериозните опустошения. Имаме увещание, че ще се направи всичко допустимо, с цел да се изградят нови и постоянни здания за живот на хората ", описа Нустер.

Очаква се след бедствието с толкоз доста жертви строителният надзор в Турция да бъде фрапантно затегнат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР