Над 400 международни корпорации вече се оттеглиха от Русия в

...
Над 400 международни корпорации вече се оттеглиха от Русия в
Коментари Харесай

Могат ли санкциите срещу Русия да изненадат неприятно и малкия бизнес

Над 400 интернационалните корпорации към този момент се отдръпнаха от Русия вследствие на нейната инвазия в Украйна. Това се случи освен, тъй като беше заложена тяхната известност само че и поради комплицирана мрежа от наказания, наложени от Европейски Съюз и от държавното управление на Съединени американски щати. И несъмнено, поради блокирането на световните финансови системи, които вършат работата в Русия сложна, даже невъзможна.

Списъкът на глобените юридически и физически лица става все по-дълъг. И до момента в който най-големите интернационалните компании пазят своите марки и финансови интервенции, при представителите на дребния и междинен бизнес нещата нормално са малко по-различни.

Дали обаче западните наказания не крият неприятна изненада и за по-малките компании? Разбира се, че да, написа CNBC, цитирайки финансови специалисти и икономисти.
 Какви са новите наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия
Какви са новите наказания на Европейски Съюз по отношение на Русия

Забраните включват и експорт от Европейски Съюз за Русия на първокласни артикули, включително бижута

Именно дребните предприятия от Европа и Съединени американски щати би трябвало да подхващат съществени стъпки, с цел да проучат личните си евентуални връзки със глобени съветски компании и физически лица. В противоположен случай са изправени пред доста съществени опасности.

Можем да вземем за образец компанията за образование по киберсигурност INE. Тя е представител на междинния бизнес, който не е очаквал да се сблъска с следствията от глобите против Русия. Оказва се, че това е неточност.

От INE направиха собствен личен лист с клиенти в базата данни, с цел да ревизират дали някои от тях са свързани със глобите на Министерството на финансите на Съединени американски щати. За своя изненада компанията открива, че прави бизнес с редица глобени банки и физически лица.

" Открихме два съветски бизнеса, глобени на най-високи равнища и бяфме в действителност шокирани ", разяснява Скот Седербаум, който е основен маркетинг шеф на INE.

От INE са принудени неотложно да пресечен връзките си със глобените клиенти, на които компанията е предоставяла разнообразни ИТ услуги за образование.

" От позиция на дребния бизнес в Америка, никой не приказва за това, че е изложен на евентуален риск. Същото се отнася и за огромна част от дребния и междинен бизнес в Европа. ПРосот никой не подчертава върху това ", добавя Седербаум.

Като цяло рискът малният бизнес да има връзки с съветски субекти от описите със наказания може и да е невисок, само че в световната цифрова стопанска система рискът е налице.

Мерки за сигурност за по-малкия бизнес

Експертите споделят, че дребната предварителна защита може да се окаже от огромна изгода. Въпреки че е съвсем невероятно да знаем тъкмо какъв брой твърда позиция биха подхванали държавните управления на Съединени американски щати и на Брюксел против дребен бизнес в нарушаване на западните наказания по отношение на Русия - те биха могли да доведат една по-малка компания и до банкрут.

Размерът на компанията самичък по себе си не е опрощение за нарушение на закона. Правителството обаче може и да прояви повече схващане в случай че дадена компания може да потвърди, че е подхванала стъпки за следствие на своите съветски клиенти, в случай че работи с такива. Или в случай че разполага с протоколи за търсене на евентуални нарушавания, даже и в последна сметка да е позволила неточност.

Всъщност има огромна разлика сред софтуерните стартъпи и по-малките компании като цяло. Именно компаниите от ИТ бранша, които постоянно работят с Русия, би трябвало да бъдат изключително деликатни и внимателни.
 Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под наказания лица и компании
Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под наказания лица и компании

Засега не се лимитира достъпа на " елементарните " руснаци

Защото не е належащо да е налице физически артикул - слагането на данни в мрежата или в облака може да бъде нарушаване според от това кой има достъп до тях.

Русия има стотици хиляди ИТ експерти, работещи единствено в Москва и Санкт Петербург. От графични дизайн до уеб разработчици и маркетинг експерти, Русия е място, в което съществуват бизнес връзки на всички равнища на компаниите с компании от целия свят.

Много американски и европейски компании, които продават артикули и услуги в Русия даже не се замислят за това. Дори най-големите съветски банки, които са глобени, имат доста дъщерни сдружения, разрастващи разнообразни типове бизнес - от уеб разработки до кибер артикули. И те работят с клиенти от Европа и от Съединени американски щати.

Финансови и финтех компании, компании за разработка на програмен продукт и редица други вземат участие в аутсорсинг връзки. От своя страна Източна Европа се трансформира в известно място за дребни и огромни софтуерни компании и това значи, че има все по-голям късмет в доста от тях да има и съветски вложители.

Изводът е, че както огромните, по този начин и по-малките компании, изключително от ИТ бранша, би трябвало да бъдат деликатни и да създадат всичко допустимо да проследят добре по какъв начин, с кого и къде работят. За да не се окажат пострадали от държавните управления на Европа или Съединени американски щати.
 В Русия оферират национализация на имуществото на компании, напускащи страната поради глобите
В Русия оферират национализация на имуществото на компании, напускащи страната поради глобите

От последните напускащи са финландските Valio и Pauling, а след тях и Fazer
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР