Над 40 търговски обекта в Централна и Южна България, предлагащи

...
Над 40 търговски обекта в Централна и Южна България, предлагащи
Коментари Харесай

Масови проверки стартират в страната, под прицел са...

Над 40 търговски обекта в Централна и Южна България, предлагащи за продажба пиротехнически произведения, са били тествани през последния месец. Това заяви пред trafficnews.bg Тодор Кисяков от Държавна организация за метеорологичен и механически контрол.

По време на годишната акция са били открити доста по-малко нарушавания, спрямо предишни години.

Проверките целят засилен надзор освен върху продажбата на пиротехника, а също и върху търговията с електрически гирлянди и детски играчки, които са изключително търсени в навечерието на празниците.

"Има открити няколко нарушавания и на локално, и на национално равнище. В нашия отдел сме установили не повече от три по време на акцията ", разкри Кисяков.

Той посочи, че е значимо потребителите да закупуват сходни произведения единствено от лицензирани магазини, а не от инцидентни места и пазари.

"Това подсигурява, че продуктът е това, което би трябвало да бъде. Продуктът, платен от инцидентно място, може да е фалшив или повреден и да докара до произшествия ", моли той.

И добави, че личният състав в профилираните магазини е задоволително способен, с цел да ни даде насоки по какъв начин да боравим безвредно със съответните произведения.

Кисяков напомни, че законът придвижда разнообразни ограничавания за продажба на обособени групи пиротехнически произведения. Най-слабите от тях не могат да бъдат закупени от лица, които нямат навършени 12 години.

"Този тип произведения отделят доста малко звук и светлина при приложимост. Абсолютно безвредни са, в тях има минимално количество барут. Могат да се използват и при затворени пространства ", изясни той.

Въпреки това, при използването им е наложително да се съблюдава разстояние от 1 метър, с оглед сигурността на жителите.

За да си купим заря пък, би трябвало да имаме навършени 16 години. Задължително е тя да се употребява на открити пространства, откакто бъдат деликатно изчетени инструкциите. След възпламеняване на фойеверките, би трябвало да си осигурим отдалеченост от най-малко 8 метра от тях.

Третата категория пиротехнически артикули са и най-силните. Те са неразрешени за продажба на малолетни лица.

Според специалистите най-големите нарушавания в предходни години са били регистрирани точно в нелицензирани търговски обекти. Тази година обаче била открита продажба на пиротехника в такива.

За нарушителите законът планува наказания от 250 до 1000 лева
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР