Над 40 държави се присъединиха по време на срещата на

...
Над 40 държави се присъединиха по време на срещата на
Коментари Харесай

Над 40 страни се присъединиха към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна

Над 40 страни се причислиха по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик към регистъра на вредите от войната на Русия в Украйна с вярата, че Москва може да бъде принудена да изплати обезщетения на засегнатите и да помогне за възобновяване на страната след края на спора, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10497
Руската инвазия в Украйна беше основна тематика на полемиките в исландската столица, където делегации на страните членки на Съвета на Европа разискаха по какъв начин водещата в региона на човешките права организация в Европа би могла да подкрепи Киев.

Франция, Германия и Англия са измежду страните, които поддържаха най-съществения резултат от срещата: основаване на нов орган за вписване на вредите, който ще разреши на засегнатите от спора лица да посочат вредите, които са понесли.

Германският канцлер Олаф Шолц  Олаф Шолц Олаф Шолц е немски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 назова интернационалния указател на вредите " важен принос за интернационалните старания да се потърси отговорност от Русия за последствията от бруталните ѝ дейности ".

Десет страни членки на Съвета на Европа към момента не са се включили към новия орган, който ще бъде основан в Хага, където са ситуирани няколко значими интернационалните правосъдни инстанции. Още три страни имат намерение да вземат участие, само че се нуждаят от повече време, с цел да съгласуват това с вътрешното си законодателство.

Съединени американски щати, Япония и Канада също се причислиха към регистъра. Те вземат участие в срещата на върха на Съвета на Европа със статут на наблюдаващи.

Шолц посочи, че детайлностите за това по какъв начин Русия ще компенсира вредите, нанесени на Украйна, остава да бъдат изчистени. " Регистърът на вредите е указател - това е огромна крачка напред, само че единствено толкоз - той не взема решение въпроса по какъв начин вредите ще бъдат обезщетени ".

Попитан за коментар за опцията замразени съветски активи да бъдат употребявани за погашение на обезщетения, Шолц изрази песимизъм. Той сподели, че " не съществуват кой знае какъв брой разновидности за деяние, които да са използвани и съответстващи на настоящите закони ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР