Над 40 000 животни агонизират след като африканската чума влезе

...
Над 40 000 животни агонизират след като африканската чума влезе
Коментари Харесай

Янко Иванов: търпим сериозни неуспехи в три от мерките, които трябваше да предприем

 Над 40 000 животни агонизират откакто африканската чума влезе в най-големия свинекомплекс на Балканите, ситуиран край русенското село Бръшлен. В същото време има проблем с тяхното загробване. Оказа се, че купените от страната през предходната година мобилни инсенератори няма по какъв начин да бъдат употребявани в тази ситуация. Определената за загробването площадка пък се намира в непосредствена непосредственост до плантация за биоземеделие и огромна зърнена база, снабдяваща с фураж в това число свинеферми. Така незабавно трябваше да бъде готова друга площадка.

Кметът на прилежащото община Сливо поле, където се намира свинекомплексът изясни пред NOVA, че ситуацията е изключително и решението за промяна на площадката е направено късно нощес. Той отхвърли да носи лична отговорност за хаоса в реагирането на африканската чума по свинете, защото решенията се взимат от общинска комисия.

" В Сливо поле има към 10 площадки, които са избрани доста от дълго време. От 1 година се готвим за това злополучие. Очаквахме, че казусът с чумата най-вероятно ще пробие от някъде ", съобщи зам.-областният шеф на Русе Свилен Иванов.

Местите хора обаче са обезпокоени за екологична злополука, защото болшинството от тях се занимават със земеделие и добиват поливна вода от сондажни кладенци.

" Ние поносим съществени неуспехи в три от ограниченията, които трябваше да предприемем ", призна зам.-министърът на земеделието Янко Иванов разяснява в студиото на " Здравей, България ", само че не се съгласи, че има цялостен безпорядък в системата.

Иванов регистрира, че популацията на диви прасета, вместо да бъде понижена през последната година, е повишена. Освен това страната е трябвало да отстрани стопанствата вид " заден двор ", където се отглеждат нерегистрирани свине.

Третата причина за неуспеха на страната в реакцията на епидемията по свинете, съгласно Иванов е неналичието на връзка. Въпреки че предизвестието за заболяването е направено още преди една година, доста от кметовете по места сега не знаят какво се случва и по какъв начин да реагират.

" Ето за това ние ще нанесем в този момент корекции. Вчера обсъждахме ограничения във връзка с лова. Ще поправяме в известна част политиката за дивите свине ", съобщи Иванов. " Винаги е по-добре да се наложат ограничения, в сравнение с да не се наложат ".

" Няма такава, която с магическа пръчка да реши всички проблеми ", акцентира зам.-министърът на земеделието.

Той уточни, че България не е можело да приключи вноса на свинско месо от Румъния, където от повече от година има африканска чума по прасетата, защото и двете страни са част от единния европейски пазар.

" Ние сред Румъния и България нямаме действително граница. Нямаме граничен ветеринарен пост ", добави Иванов. " Не можем да осигурим запас на всеки един пункт да се ревизира ".

За двата гранични пункта на мостовете с Румъния той разясни, че трафикът е огромен, само че от министерството на земеделието са се обърнали към Министерство на вътрешните работи и към този момент са взети ограничения. Иванов изрично отхвърли, че ограниченията са имитативни.

" Много от тези ограничения вие не ги виждате, те остават зад кадър, само че цели екипи работят на терен ", уточни зам.-министърът на земеделието.

Янко Иванов
Янко Иванов: поносим съществени неуспехи в три от ограниченията, които трябваше да предприем
" Виждате, има отпор от страна на обществеността: това било традиция ", съобщи Иванов. " Сега, когато се постановат изключителни ограничения ще би трябвало и с това да се оправим ".

По думите му оградата по сухоземната граница с Румъния е изиграла своята роля.

" Да не забравяме, че една година в Румъния целият фронт на Дунава беше с чума, а тук нямаше, до момента в който не влезе в този момент, неизвестно по какъв начин, навътре в страната ".

" Директно отпътувам за Русе. Очевидно нещо там ни убягва, ще забележим какво е то. Има някакъв водещ механизъм там на разпространяване, който ние би трябвало да забележим какъв е ", уточни Иванов за това по какъв начин чумата е стигнала до свинекомплекса край Бръшлен.

" Мерките ще се стягат до тогава, до момента в който не дадат резултат ", акцентира зам.-министърът на земеделието.

Междувременно еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис разяснява пред БНТ, че разпространяването на болестта би трябвало да бъде спряно, с цел да не остане България без свиневъдство. Той е безапелационен, че незаконната търговия със свинско месо би трябвало да бъде прекъсната, всички животни в карантинните зони да бъдат умъртвени, както е било направено в Чехия и Белгия. Андрюкайтис добави, че сега европейски ветеринарен екип се пробва да откри по какъв начин болестта е проникнало в България и по какъв начин от диви свине се е трансферирало в огромни и съвременни свинекомплекси като този в Бръшлен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР