Над 3500 участници ще се надиграват по време на седемнадесетия

...
Над 3500 участници ще се надиграват по време на седемнадесетия
Коментари Харесай

Над 3 500 участници от цялата страна ще участват в Националния фолклорен събор „Богородична стъпка“

Над 3500 участници ще се надиграват по време на седемнадесетия Националния тракийски фолклорен събор (НТФС) „ Богородична стъпка “, който ще се организира този уикенд в курортното населено място Старозагорски бани.

Това оповестиха от отдел „ Култура “ в община Стара Загора. Началото на деянията тази година ще бъде с концерт на сцената пред община Стара Загора на Представителен отбор за национални песни и танци „ Китна Тракия “ при Тракийско сдружение „ Георги Сапунаров “ Хасково - лауреат от събора през 2018 година. Концертът ще бъде отдаден на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Официалното разкриване на " Богородична стъпка 2023 " ще бъде на 26 август, от 11:00 часа, на първа сцена, на центъра на Старозагорските бани. Читалища, детски обединения и самостоятелни участници ще се погрижат за положителното въодушевление на гостите на събора през целия ден.

От 19:00 часа, празничен концерт на Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев “ - с присъединяване на хор, солисти и оркестър, ще показа магията на фолклора. Вечерта ще приключи с нестинарска проява.

В неделния ден обичайни песни и танци ще бъдат показани на две подиуми, а в 16:00 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора. През двата фестивални дни, гостите ще могат да посетят Детски креативен работилници под мотот о „ Съхранено с обич - сътворено с гений “, които ще зарадват най-малките гости.

Участие в събора ще вземат и Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани “ с информативен щанд, както и Юношески туристически клуб към Търговско дружество „ Сърнена гора “ с демонстрации навън.

Ще има още Занаятчийка чаршия и На раздумка с билков чай и ръжено кафе, а известният селски двор под наслов „ На селски общ брой не се кани “, както и „ Живата традиция от махалата - Добра среща “ ще покажат занаяти от предишното и по този начин обичаните гозби, приготвени по остарели български предписания.

НТФС „ Богородична стъпка “ се провежда от община Стара Загора, Съюз на тракийските сдружения в България, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “-Стара Загора, Общество за фолклор, кметство Старозагорски бани и Народно читалище „ Христо Ботев - 1952 “ - Старозагорски бани, с поддръжката на Общински фолклорен отбор „ Загоре “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР