Над 320 ученици от 80 държави участваха в най-престижния турнир

...
Над 320 ученици от 80 държави участваха в най-престижния турнир
Коментари Харесай

В Европа сме първи: Наши ученици спечелиха три медала по биология

Над 320 възпитаници от 80 страни участваха в най-престижния шампионат по естествени науки за годината в света. Българските възпитаници донесоха три медала от Олимпиадата, която се организира от 2 до 11 юли в Обединените арабски емирства.
" Преди два дни се върнах от интернационалната Олимпиада по биология. Взех трети златен орден. Участвах в надпреварата и по време на пандемията. Обикновено на такива олимпиади печелят първите 10% от участниците ", сподели златният медалист и общо троент златен медалист от Олимпиадата Петър Жотев в студиото на " България заран ".

Яна Атанасова, която взе премия за почтено показване, показа, че надпреварите за нея са веселба, а дилемите не са прекомерно предизвикателни.

" Трудни си бяха, само че по прекрасен метод ", добави Атанасова.

В подготовката на олимпийците взе участие огромен екип и заслугата е на доста хора, изясни техният началник проф. Албена Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

" Имам удоволствието да бъда представител на всички тях. Като началник на тима - доста се удивлявам на успехите на нашите младежи. Задачите бяха доста забавни. Ние ги превеждахме в продължение на три денонощия. Освен над 400 теоретични задания - те трябваше да създадат и четири на практика задания в региона на биохимията, молекулярната биология, екологията ", разяснява проф. Йорданова.

Практическите задания са най-често правене на опит и записване на резултатите от него, разкри Жотев. " В молекулярна биология - на растенията пускахме електрофореза ", даде образец медалистът.

Интересът на Яна към биологията се появява в ранна възраст. " Като дребни обръщахме камъни, с цел да гледаме буболечките под тях. Продължихме да обръщаме камъни и натам ", разяснява Атанасова.

По думите на проф. Йорданова конкуренцията на Олимпиадата е била доста сериозна. " Челните места по традиция се заемат от китайци, тима на Сингапур, Индия. В Европа ние сме отпред. Аплодисменти за целия тим. Усещането, ръководителите на тимовете от Германия, Англия, да идват и да ни поздравяват е в действителност прелестно ", изясни тя.

Според медалистите тези надпревари носят освен медали, само че и положителни познанства.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР