Над 300 са липсващите видове лекарства в България, а само

...
Над 300 са липсващите видове лекарства в България, а само
Коментари Харесай

Експерти: Аптеките трябва да имат достъп до системата за следене на лекарствата

Над 300 са изчезналите типове медикаменти в България, а единствено 63 от тях са в забранителния лист, които подлежат на специфичен надзор. Това обявиха в ефира на Euronews Bulgaria Пенка Георгиева от пациентска организация „ Заедно с теб “ и Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз.

Специалистите сигнализират, че на този стадий казусът с дефицита на медикаменти е толкоз сериозен, че фармацевтите в аптеките знаят наизуст листата с изчезнали медикаменти и няма потребност да ревизират дали има наличност на търсените лекарства.

 
Реално са над 300 изчезналите медикаменти, от които над 60 са антибиотици. Всеки ден получаваме сигнали за изчезнали лекарства и всеки ден хората се молят да получат това, което им би трябвало.
Пенка Георгиева

Като мярка за справяне с рецесията от здравното министерство обявиха, че ще се предприеме бърз импорт на лекарства, а българските производители ще стартират сами да създават генерици. Според Димитър Маринов от фармацевтичния съюз обаче това е мъчно постижимо.

 
Производителите нямат субстанциите, които са нужни да се направи лекарството. Освен това производството на медикаменти е дълъг развой, това не е да месиш самун и на другия ден да е подготвен.
Димитър Маринов

Критики към дейностите на здравния министър имаше и Пенка Георгиева, която съобщи, че обстановката изисква непопулярни ограничения. По думите ѝ вече се вижда процедура пациенти да нарушават дозата на медикаментите, предписани за тяхното лекуване, в опит да пестят медикаментите.

 
Министърът би трябвало да спре да се крие зад този подправен експертен съвет, той би трябвало да се отстрани и да се вземат действителни ограничения. Не може в този съвет да има хора, които въртят търговията.
Пенка Георгиева

И двамата специалисти застанаха зад позицията, че аптеките би трябвало да получат достъп до системата за генерално проследяване на медикаменти.

 
Да им се даде достъп до системата, с цел да видят най-малко отводите на складовете. Някой път има отводи тъй като складовете доставят единствено на тези аптеки, които са свързани с тях.
Димитър Маринов

Нормативната база разрешава достъп на аптеките до системата, само че на този стадий техническото осъществяване не е на разположение.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР