Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки

...
Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни мерки
Коментари Харесай

Над 30 села в Пазарджишко готвят протест срещу мерките за чумата по свинете

Над 30 села в пазарджишка област бойкотираха крайните превантивни ограничения против африканската чума по свинете и няма да спомагат на управляващите за плануваното всеобщо заличаване на животните, които гледат в персоналните си дворове. Стопаните готвят и митинг.

Юнаците, Пазарджик Пазарджик

Според заповед на Областната епизоотична комисия до 2-ри август стопаните могат сами да заколят прасетата си, след което влиза в действие насилственото умъртвяване на животните. Според множеството кметове в Пазарджишко обаче, това са крайни дейности, защото в региона няма африканска чума.
Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Никаква заплаха няма. Тук нямаме популация на диви свине. Няма да се подчиним на тази заповед, в случай че желаят да ни глобяват.
В обща декларация повече от 30 кмета декларират, че няма да позволен наложително евтаназиране на домашните свине. В момента в обитаемоте места тече подписка, в която се упорства за анулация на заповедта.
Стоян Кузов - кмет на село Юнаците: Това е поминъкът на хората. Те протягат ръка върху това, което им обезпечава през зимата препитанието.Линка Димова Няма да го умъртвя. Аз взимам 200 лв. пенсия. Мога ли да си купя пържоли и кюфтета? С това караме. Все едно желаят да ни отрежат главите на цяло.
В сходна обстановка са десетки стопани в Пазарджишко. Много от тях ще вземат участие в планувания за на следващия ден митинг в центъра на Пазарджик против превантивното умъртвяване на свинете.
 Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си
Днес изтече срокът, в който стопаните в дребните обитаеми места на Северна България, трябваше да умъртвят прасетата в дворове си. В русенското село Тръ...

За да потуши напрежението в района, на незабавна среща с кметовете и регионалния шеф в Пазарджик следобяд дойде земеделският министър Десислава Танева. След повече от час и половина многолюден диалог се реши с една седмица да бъде продължен срокът за наложително умъртвяване на домашните животни.
 Чума по свинете и в региона на град Бяла Чума по свинете и в региона на град Бяла
От през днешния ден чиновници на Агенцията по сигурност на храните ще влизат от къща на къща в дребните обитаеми места в Северна България, с цел да ревизират дали ст...
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР