Над 25 000 лв. ще трябва да плати община Пловдив

...
Над 25 000 лв. ще трябва да плати община Пловдив
Коментари Харесай

Тотев осъден заради заледен тротоар

Над 25 000 лева ще би трябвало да заплати община Пловдив на жена, която преди две години си счупи крайници на замръзнал тротоар. Това постанови Върховният касационен съд, осъждайки кметската администрация да заплати обезщетение от 25 000 лева за болките и страданията, както и 2850 лева за имуществените вреди, които дамата е претърпяла за лекуване и рехабилитация. Пловдивският апелативен съд (ПАС) отхвърли желае ѝ. Решението е казус и към този момент може да е аргументация за лавина сходни искове на жители.

“Общината е длъжна да ръководи предоставената ѝ благосъстоятелност, в това число улиците в границите на обитаемото място, в полза на популацията и с грижата на добър собственик. Дължимата грижа в интерес на териториалната общественост включва както създаване, ремонт и поддържане на улиците, по този начин и полагане на грижи за чистотата им, в това число снегопочистване и обезпечаването на безвредно напредване на пешеходци и возила “, се споделя в решението на висшия съд.

Общината може и да е планувала в договорите си, че ще постанова на компаниите санкции за несъблюдение, само че това не значи, че отговорността за вреди е на снегопочистващите предприятия, акцентират съдиите. Те допълват, че “за вреди от дейностите на изпълнителите на работата дава отговор общината, която е възложител на работата, длъжна да ръководи парцелите общинска благосъстоятелност с грижата на добър собственик и да обезпечава естествени, безвредни условия на живот на жителите на територията ѝ “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР