Над 2400 изминати километра с 950 грама водород - това

...
Над 2400 изминати километра с 950 грама водород - това
Коментари Харесай

2488 километра: Световен рекорд на Гинес за разстояние, изминато от водороден автомобил с един резервоар

Над 2400 изминати километра с 950 грама водород - това е впечатляващ пробег

Емил Василев преди 3 минути 8 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:00 | 02.07.2023

Революционното носимо устройство, което „ ще размени смарт телефоните “ скоро излиза на пазара

IT НовиниДаниел Маринов - 20:29 | 01.07.2023

Само един код Енигма в никакъв случай не е бил разрушен от никого, даже с днешния запас

НаукаЕмил Василев - 8:00 | 03.07.2023

Научен пробив разкри мистерията, обвързвана с Кървавият водопад в Антарктида

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Екип от студенти от Техническия университет в Делфт (TU Delft) в Нидерландия сложи връх на Гинес, като измина 2488 километра с един контейнер водородно гориво. Рекордът е реализиран с Eco Runner – концептуален автомобил, по който студентите работят от 2005 година насам.

Водородните горивни кафези оферират по-бърза опция за зареждане с гориво от електрическите автомобили и генерират задоволително сила даже за тежкотоварен превоз. Компаниите работят по внедряването на водорода като гориво в разнообразни транспортни средства.

EcoRunner: Рекордьорът

EcoRunner има обичаи в чупенето на върхове, а студентите от TU Delft са проектирали няколко итерации на автомобила в предишното, с които са съумели да реализират невероятни резултати. През 2005 година беше показана първата версия на автомобила – триколесният Eco1, който сложи връх с изминаването на 557 километра с един 1 литър бензин.

Скоро по-късно студентският екип сменя източника на гориво с водород, а последвалите EcoRunner са модифицирани, с цел да се усъвършенства дизайнът и да замязя повече на градски автомобил, в сравнение с студентски план.

Едва през 2020 година се появява първата от тези концепции, която слага връх, като изминава без прекъсване 1195 километра за 36 часа с един контейнер водород.

Световният връх на Гинес

Миналогодишният EcoRunner завоюва първото място в надпреварата „ Водородна успеваемост “, само че екипът от студенти си слага доста по-високи цели. Те работиха върху основаването на по-лека и усъвършенствана аеродинамична форма и напъните им получиха формата на EcoRunner XIII.

Екипът взема решение да употребява тестовата писта Immendingen в Германия за опита си за връх. На 23 юни екипът стартира работа в 4 часа сутринта, като единствено 5 часа по-късно EcoRunner прави първата си обиколка.

Автомобилът се движеше по трасето със междинна скорост от 45 км/ч, което е 2 пъти повече от скоростта, реализирана от неговия предходник. Екипът си беше сложил за цел да усъвършенства предходния връх от 2056 километра при този опит, само че след 2 дни шофиране и постигането на този резултат, в резервоара на автомобила към момента имаше останал водород.

След малко тържество екипът се върна на пистата, с цел да ревизира до каква степен може да стигне автомобилът, и най-после, в 8:26 ч. сутринта, EcoRunner XIII спря, откакто беше минал повече от 2400 километра с 950 грама водород. Това е връх на Гинес за най-голямо разстояние, изминато от автомобил с цялостен контейнер водородно гориво.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР