Над 24% от пациентите, засегнати от сепсис, свързан с медицинско

...
Над 24% от пациентите, засегнати от сепсис, свързан с медицинско
Коментари Харесай

СЗО призова за повече инвестиции в програми за превенция и контрол на инфекциите

Над 24% от пациентите, наранени от сепсис, обвързван с здравно обслужване, както и 52,3% от лекуваните в интензивно поделение с зараза, обвързвана с престоя им в болница, умират в света всяка година. Освен това, смъртните случаи се усилват 2 до 3 пъти, когато инфекциите са резистентни към антимикробни средства. Тези тревожни данни се цитират в първия по рода си световен отчет на СЗО, отдаден на предварителната защита и надзор на инфекциите, оповестен от интернационален експертен екип, заяви пресслужбата на международната организация.

В документа са намерили място доказателства от научни отчети и нови данни от изследвания на СЗО по тематиката, която става все по-актуална поради повишаването на инфекциите, свързани със здравни грижи, по целия свят и дребния брой действително работещи стратегии за предварителна защита.

Средно по 1 човек от всеки 10 приети в болница в незабавна болница умира заради зараза, получена по време на лекуването му, се показва в отчета. Седем от всеки 100 пациенти на незабавна болница в развитите страни и 15 на всеки 100 в страните с високи приходи получава най-малко една зараза, обвързвана със здравни грижи в болница, се споделя още в документа.

Новородените и пациентите на интензивно лекуване са изключително уязвими и изложени на висок риск, разкриват анализите на специалистите. Според тях съвсем половината от всички случаи на тежък сепсис с органна дисфункция в отделенията за интензивно лекуване за възрастни са свързани с здравно обслужване. В същото време се акцентира, че някои несложни и изискващи специфични старания практики като добра хигиена на ръцете и други сходни могат да понижат доста тези инфекции и в 70% от случаите да ги предотвратят.

Докладът показва ситуационен разбор на осъществяването на националните стратегии за предварителна защита и надзор на инфекции. СЗО приканва страните да усилят вложенията в такива стратегии, тъй като този метод обезпечава освен по-добра отбрана на пациентите и медицинските служащи, само че и води до възстановяване на здравните резултати и понижаване на разноските за опазване на здравето, както и обществените и другите типове разноски, свързани с неявяване от работа.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР