Над 230 цветни фотографии има в Антарктическият стопаджия - книгата

...
Над 230 цветни фотографии има в Антарктическият стопаджия - книгата
Коментари Харесай

Антарктическият стопаджия - Христо Пимпирев пусна книга за Антарктида в съавторство с Иглика Трифонова

Над 230 цветни фотографии има в " Антарктическият стопаджия " - книгата на Христо Пимпирев, която излиза във връзка неговия празник в съавторство с Иглика Трифонова, оповестяват издателите от " Книгомания ".
`

Трифонова взе участие в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 година е включена в международна ранглиста на стоте дами в полярната просвета.

" Красивият и моден том е на дизайнера Тодор Манолов. Над 80 души - другари, сътрудници, съидейници, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, усещания мемоари от познанството си с проф. Христо Пимпирев ", описват издателите. В книгата са включени и доста непоказвани до момента фрагменти от персоналния списък на Професора, както го назовават всички.

" Мечтата ми е била да стигна на Антарктида, " бялата държанка ", както я назовавам. Искал съм да слага България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази задача основахме сдружението с идеална цел " Антарктически институт ". Това е премеждие, почнало преди 30 години. До през днешния ден са факт към този момент десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, построили сме първия православен параклис, българските антарктици вършат сериозна просвета на Белия континент ", написа Пимпирев.

В " Антарктическият стопаджия " се преплитат текстовете и фотосите на Иглика Трифонова като свидетел със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев във връзка с първите експедиции преди 30 години и днешните. " Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или измежду бялата пустота на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се усеща странник и част от екипа на харизматичния и постоянно ухилен академик. Наричат го " съвсем Магелан ", " Шакълтън, Скот и Амундсен в едно ", само че той се възприема за антарктически стопаджия ", допълват издателите.

По думите им тази книга споделя по какъв начин се живее без боязън от необятното, какво въодушевява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го стимулира в проучванията от студентските години до през днешния ден и какъв брой е значима поддръжката на съидейници, другари, сътрудници, семейство. Това е историята и пътя на една студентска фантазия, юношески блян по Антарктида, до превръщането ѝ в национална идея и част от сполучливата външна политика на България.

" Посветил съм живота си на Антарктида. Тя е континентът на бъдещето, на младите. Те би трябвало да знаят за този континент, тъй като той към този момент е и български. Тук имаме база от 30 години, в която всяко лято идват наши експедиции. Антарктида е национална идея, с която могат да се гордеят. За да се схване една нова концепция, би трябвало възрожденски дух ", споделя Пимпирев.

За първи път България към този момент има и личен транспортен съд за научноизследователска активност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е приспособен да плава в полярни води. Носи името " Св. св. Кирил и Методий ", а кръстница е актрисата Мария Бакалова. Предстои първото корабоплаване на научноизследователски транспортен съд под български байрак в Световния океан - задачата е остров Ливингстън, където ще стартира градеж на нова съвременна научна лаборатория. " Така се приобщаваме към международните полярни народи, които си обновяват базите в XXI век. А със " Св. св. Кирил и Методий “ се сбъдна фантазията на генерации български антарктици да работят в международния океан с български транспортен съд ", разяснява проф. Пимпирев.

" Проф. Христо Пимпирев не може да бъде сгрешен с никого другиго, тъй като неговият живот и достижения са извънредно ексцентрични. Точно от такива хора имаме потребност в България – с възрожденски идеализъм, професионално готови и имащи темперамент да доведат до дъно своите планове ", споделя Петър Стоянов, президент на България (1997-2002).

Проф. Пимпирев е ерудит с необятна просвета и доста неотстъпчив в преследването на набелязаните цели, човек с стоманен темперамент, добър уредник и същински родолюбец, споделя Георги Първанов, президент на България (2002-2012).

" Позитивизмът и увереността на проф. Пимпирев са заразителни. Неговата фантазия се трансформира и в моя идея, и в моя фантазия - България да има почтено наличие на Ледения континент ", споделя Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

" Името на проф. Христо Пимпирев е емблема на българската просвета в Антарктида, а неговото дело - положителният образец за това по какъв начин ентусиазмът и последователността на напъните сбъдват огромните фантазии. Онези фантазии, които прекрачват националните граници и оставят диря освен в новинарските летописи и фотографиите, а и в сърцата на съвременниците ", споделя президентът Румен Радев.

Проф. Христо Пимпирев е учител по геология в Софийския университет " Св. Климент Охридски “, академик и полярен откривател. Председател на Българския антарктически институт и шеф на Националния център за полярни проучвания. Ръководител на 30 български антарктически експедиции. Автор е на 11 книги, 10 документални кино лентата, един игрален филм и над 250 научни изявления. Проф. Пимпирев е включен в международна ранглиста на стоте най-изявени полярни откриватели на Земята. Пимпирев връх на о. Александър, Пимпирев хладилник и Пимпирев бряг на о. Ливингстън в Антарктида носят неговото име.

Иглика Трифонова е участник в пет български експедиции до Антарктида. Като фотограф и публицист разгласява в български и непознати медии. Председател е на Асоциацията на младите полярни откриватели (АПЕКС България). Член е на Съюза на българските публицисти и на Българския антарктически институт. През 2022 година е включена в международна ранглиста на стоте дами в полярната просвета и обучение, които въодушевяват последващи генерации млади откриватели да станат полярни учени.

Както писа Българска телеграфна агенция, премиерата на книгата " Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия " е на 29 септември в Националния замък на културата (НДК).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР