Над 2200 военнослужещи участват в действията по възстановяване на засегнатите

...
Над 2200 военнослужещи участват в действията по възстановяване на засегнатите
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Не искам и да помислям друг да пази небето ни

Над 2200 военнослужещи вземат участие в дейностите по възобновяване на засегнатите от бедствието обитаеми места в Карловско. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов пред БНР.

Само през вчерашния ден на терен са били над 400 военнослужещи. Целта е оптимално бързо почистване на домовете, след това и на дворовете, като процесът ще продължи евентуално и през октомври. За задачата е нужна лекогабаритна техника, с каквато Българската войска не разполага. Най-голямата тежест по оказването на помощ пада върху 61-ва механизирана бригада, както и върху 3-а авиобаза в Граф Игнатиево и 24-а авиобаза в Крумово.

Министерството на защитата е предоставило за междуведомствено координиране плана за капиталов разход за придобиване на вторите осем самолета F-16, според получената оферта от американската страна, заяви още министър Димитър Стоянов. Офертата е със период 1 ноември, и затова се работи планът да бъде препоръчан на новото Народно заседание. Подготвя се и план-програма за капиталови планове през идващия интервал до 2032 година

Продължават диалозите с полската страна за ремонт на моторите на самолетите МиГ-29. Целта е да се подсигурява естествена летателна подготовка и ресурсът им да бъде продължен най-малко до края на 2023 година До приемането на първите самолети F-16 през 2025 година, продължава търсенето на разновидности, с цел да се подсигурява осъществяването на задачата по защита на въздушното пространство.

„ Въоръжените сили подсигуряват и териториалната целокупност, и суверенитета, и сигурността на страната. Ние би трябвало да носим бойното дежурство и да осигурим защитата на нашето небе. Не желая и да помислям за такава опция – различен да пази небето ни. Всеки съдружник е добре пристигнал да охранява дружно с нас и по този начин сме го правили доста пъти. Търсим разнообразни благоприятни условия, които да бъдат предоставени на постоянното държавно управление и Комисията по защита в идващия парламент “, акцентира министър Димитър Стоянов.

Ангажиментите на Българската войска по защитата на държавната граница са патрулни, изпълнявани взаимно с „ Гранична полиция “. „ Охраната на границата е отговорност на Министерство на вътрешните работи, ние подкрепяме тяхната активност. Досега не е имало толкоз доста войска на границата. Натискът, който е сега, е естествен за интервала и за сезона. Пикът нормално е юли, август и септември. Надявам се, че Българската войска и „ Гранична полиция ще се оправят взаимно с казуса “, още повече, че се води деен разговор и с турската страна. Надявам се дейностите на нашите съседи да подкрепят и нашата активност “, акцентира той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР