Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски се включиха

...
Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски се включиха
Коментари Харесай

Сурвакари и майстори на маски се включиха във фестивала Сурва в София днес

Над 200 дефилиращи сурвакари и майстори на маски се включиха във фестивала " Сурва ", който се състоя през днешния ден в Борисовата градина в София. На място участваха стотици жители, в това число и деца, пристигнали да се потопят в магията на феста.

В „ Сурва “ се включиха сурвакарските групи от Народно читалище “Крюгер Николов - 1922 “ в село Пещера, община Земен; от читалище " Христо Ботев - 1928 година " в село Копаница, община Радомир; от село Светля, община Ковачевци; от читалище " Пробуда - 1935 година " ; от квартал " Бела вода " в Перник; от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Събитието стартира с дефиле от езерото " Ариана " и продължи до особено построената сцена навън на парк-театър " Борисова градина ". По време на него сурвакарските групи демонстрираха своите костюми. На самата сцена пък всяка група изигра сценка - маскарадни игри и обвързваните с тях обреди, хоро или танц, съпроводен от характерна ритмична стъпка и звънци, с който да " прогонят злите сили “.

Всяка сурвакарска група се състои от разнообразни персонажи, като най-разпространените са младоженци, поп, свекър, свекърва, демон и мечка. Сред сурвакарите с изключение на мъже има дами и деца. За някои от групите пък е особено женски персонажи да бъдат изиграни от мъже.

Зрителите имаха опция да вземат участие в изработването на маските, както и да се снимат с определени от тях ликове. Събитието бе придружено и от кулинарна галерия, готова от читалища от общините Перник и Земен.

Тази година Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва " ще се организира от 27 до 29 януари. Сурвакарските групи от Пернишко ще излязат още на 13 и 14 януари в съвсем всички обитаеми места, с цел да почетат празникa.

Международният фестивал " Сурва " в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Фестивалът се провежда от Община Перник от 1966 година, а през 2015 година празникът " Сурва " е включен в Представителния лист на ЮНЕСКО на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР