Над 200 държави подписаха тази седмица резолюция за премахване на

...
Над 200 държави подписаха тази седмица резолюция за премахване на
Коментари Харесай

Над 200 държави подписаха резолюция срещу замърсяването с пластмаса в океаните

Над 200 страни подписаха тази седмица резолюция за унищожаване на пластмасовото замърсяване в морета и океани, заяви организация " Ройтерс ". Целта на делегатите е с този огромен ангажимент да проправят пътя към правно обвързващ контракт против изхвърлянето на пластмасови боклуци в морета и океани, което е доста сериозен международен проблем.

Ако сегашните равнища на замърсяване продължат с това движение, до 2050 година пластмасата в морето ще е повече от рибата, съгласно данните на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), която провежда срещата в Найроби.

Осем милиона тона пластмасови бутилки, опаковки и други боклуци се изхвърлят всяка година в океана, убивайки морския живот и навлизайки в хранителната верига на хората, се отбелязва от UNEP.

" В тази резолюция има доста мощно обръщение и концепция. С нея към този момент имаме ангажимент да проучим правно обвързващ инструмент, както и други ограничения и това ще бъде направено на интернационално равнище през идващите 18 месеца ", разяснява пред " Ройтерс " министърът на околната среда на Норвегия Видар Хелгесен.

Норвегия, която инициира резолюцията, към този момент се е сблъскала и изпитала от първа ръка доказателствата за вредите от замърсяването на моретата с пластмаса. " Открихме да вземем за пример микрочастици от пластмаса вътре в мидите, които обичайно ядем в Норвегия ", показва като образец Хелгесен. Той споделя и за драматичен случай от януари тази година, когато необичаен тип кит е бил затънал на плажа поради безсилие и в последна сметка е трябвало да бъде погубен. В корема му са били открити 30 пластмасови торби.

Китай е най-големият производител на пластмасови опаковки и надлежно на пластмасови боклуци, само че е почнал да поставя старания в посока да ги редуцира, съобщи ръководителят на UNEP Ерик Солхайм. " Ако има една нация, която сега се трансформира повече от всеки други, това е Китай... скоростта и решимостта на държавното управление да се промени е голяма ", сподели Солхайм, който " желае да види по какъв начин държавните управления не разрешават и преработват някои опаковки ".

" Нека премахнем продуктите, от които не се нуждаем, " прикани той.

Съгласно резолюцията страните се съгласяват да стартират да наблюдават публично количеството пластмаси, които отиват в океана.

" Макар към момента да няма обвързващ контракт, има забележителен прогрес... 39 държавни управления оповестиха нови задължения за понижаване на количеството пластмаси, влизащи в морето ", съобщи шефът на публичното покровителство в UNEP Сам Барат.

Чили, Оман, Шри Ланка и Южна Африка оповестиха ограничения, в това число възбрана на пластмасови торбички, нови морски резервати и увеличение на количествата за преработване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР