Над 200 000 шофьори са заснети да буквално да летят

...
Над 200 000 шофьори са заснети да буквално да летят
Коментари Харесай

Едва 40% от електронните фишове се връчват, загубата е в милиони

Над 200 000 водачи са снимани да безусловно да летят по родните пътища в границите на два месеца - 7 юли до 12 септември, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Той акцентира, че едвам 40% от всички санкции, наложени на водачите извършители, са връчени и платени. По думите му тази събираемост на наложените наказания е извънредно ниска и би трябвало незабавно да се вземат ограничения това да се промени.

" Загубите са в милиони от неплатени санкции. В другите страни процедурата по събиране е бърза и работи добре. Ние се бавим с тежки административни процедури, които са невъвместими с времето. Нужни са промени ", безапелационен е Тодоров.

По думите му, законовата рамка би трябвало да бъде построена по този начин, че от нарушаването до налагането на глобата пътят да е доста къс и да води до неотменно наказване. Като образец уточни положителната процедура в редица други страни, където бързата глоба на нарушителя има дисциплиниращ резултат. Например в Германия санкцията се изпраща по мейла, а в България се връчва персонално. За задачата се употребяват куриерски компании. Фишове за скорост се връчват и от служители на реда, спрели на пътя водачи. Те ги ревизират в таблетите си и, в случай че има невръчени нарушавания на скоростните режими, им разпечатват фиша и им го дават.

А у нас работим по системи от 60-те години на предишния век, сподели Тодоров, обяснявайки за какво е толкоз ниска събираемостта.

По думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи законовите промени би трябвало да включват възстановяване на пътната инфраструктура, на образованието на водачите, бързи и неотменни наказания, както и бързо създаване на комплекс от ограничения за надзор на водачите - камери за междинна скорост, стационарни и преносими ограничения.

Комисар Тодоров регистрира възстановяване на пътната сигурност вследствие на акцията на Министерство на вътрешните работи, която протича от юли на територията на страната по предписание на министъра на вътрешните работи. Тя започва откакто Георги Семерджиев умъртви 2 девойки в София 2 дни по-рано. Оказа се, че кара с подправена брошура, менте номера и дрогиран.

Имаме понижение на смъртните случаи по отношение на м.г., откогато стартира акцията, изясни той. И уточни, че при започване на акцията починалите в произшествия били с 12 повече от м.г. Днес са с 20 по-малко.

За 2 месеца пътните служители на реда са заловили 1300 водачи да карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, а над 1200 - дрогирани. Те са упрекнати от прокуратурата.

" Въпросът е какви санкции ще получат ", сподели комисар Тодоров и изиска глобите да се завишат.

Причината - Наказателният кодекс е разпитан по този начин, че задължава съдилищата хванатите дрогирани да се освободят от наказателна отговорност и да платят единствено санкция сред 1000 и 5000 лв.. Затова основният комисар изиска по-сурови санкции.

По метода линеен надзор работят над 120 екипа дневно, като биват проверявани приблизително над 9000 МПС и над 10 000 водачи и пасажери, заяви още комисар Калоян Драганов. Една трета от инспекциите се правят по този способ, като към този момент те стават и без да се стопират колите по време на придвижване посредством таблетните устройства - при определяне на нарушаване или закононарушение екипът реагира и извежда автомобила на безвредно място за следващи дейности.

През септември има планувани 80 профилирани полицейски интервенции с Агенция " Пътна инфраструктура " и 18 - с Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " за надзор на товарните коли на територията на цялата страна, посочи още началникът на отдел " Пътна полиция " в ГДНП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР