Над 20 са светлинните творби, които ще преобразят София в

...
Над 20 са светлинните творби, които ще преобразят София в
Коментари Харесай

Фестивалът LUNAR отново преобразява София в галерия под открито небе

Над 20 са светлинните произведения, които ще преобразят София в изложба под намерено небе във вечерите от 11 до 14 май 2023 година С 10 повече, в сравнение с в, творбите ще озарят едни от най-известните столични фасади, паркове и площади.

Програмата на събитието включва разнообразни типове творби, основани от актьори от целия свят. Всички местоположения ще могат да бъдат посетени гратис, а светлините ще бъдат включени сред 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

 Над половин милион души са посетили Фестивала на светлините LUNAR в София Над половин милион души са посетили Фестивала на светлините LUNAR в София

Различни статични проекции върху здания, светлинни съоръжения, интерактивно ателие за изобразяване със светлина и светлинен церемониал, ще чакат посетителите на събитието. В тазгодишното издание на фестивала се резервират част от старите местоположения и се прибавят нови.

Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " и Hyatt Regency Sofia

В началото на самобитния маршрут на фестивала е една от обичаните точки на публиката от първото издание през 2022 година - Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Фасадата още веднъж ще бъде огряна от видео мапинг шоу с послания за планетата Земя и света на пчелите. На метри от там седем актьори от България и Германия ще преобразят фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia.

Градина " Кристал "

Насочвайки се към пл. " Княз Александър I ", посетителите ще могат да преминат през градинката на " Кристал ", където приказни преобразяващи се цветя в жанр стиймпънк, ще предизвикат въображението и фотографските им умения.

 Снимка на деня: Започна първият светлинен фестивал в София Снимка на деня: Започна първият светлинен фестивал в София

 CYBERFLO - светлинна апаратура в градина
© Lunar

CYBERFLO - светлинна апаратура в градина " Кристал ".

Българската банка за развиване и Държавна организация " Архиви "

Визуално странствуване, въодушевено от актуалния свят, в който човек има опция да споделя безкрайно всеки момент и да поддържа връзка свободно с целия свят, ще бъде видео мапинг шоуто " Безкрайна галактика ", което ще преобрази фасадата на Българската банка за развиване на ул. " Дякон Игнатий " №1. Светлинният маршрут ще притегли публиката и пред фасадата на Държавна организация " Архиви ", на която графити артистите Jah One, Mouse и Fauna ще интерпретират придвижването в актуалния свят.

Ларгото

Следващата спирка ще бъде Столичното ларго, в което публиката ще се придвижи във време и на място, на което всичко е допустимо, с помощта на светлинната апаратура, основана от остарели тв приемници Re:Flicker.

Регионален исторически музей - София

На крачки от пл. " Независимост " феновете ще доближат и до една от кулминационните точки на фестивала тази година - постройката в жанр сецесион на Регионалния исторически музей - София. На нея ще бъде показано шоу, в което основният воин ще са феновете. Творчески сили ще премерят седемте финалисти в състезанието " УмеНИЕ ", а тримата спечелили ще бъдат оповестени в последната фестивална вечер.

 Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София Протестиращи осветиха в синьо и жълто посолството на Русия в София


© Lunar

" Заедно " - видео мапинг шоу върху постройката на Регионален исторически музей - София.

Ул. " Княз Александър I " №4

На ул. " Княз Александър I " №4 посетителите ще имат опция да видят " Хвърчащите хора " - история, въодушевена от стиховете на английския драматург - Уилям Шекспир и един от неговите преводачи на български език - Валери Петров.

Градската градина

Вечерната разходка из града ще накара публиката да преоткрие Градската градина, където ще я чакат няколко светлинни съоръжения. Те ще бъдат провокирани и да развихрят своето въображение, като се включат в ателие " Рисуване със светлина " (на 11 май), където водещите ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а феновете ще получат своите неповторими произведения на мобилния си телефон.

Народен спектакъл " Иван Вазов "

Голямата изненада за всички дребни и пораснали деца ще бъде фасадата на Народния спектакъл " Иван Вазов ". В годината, в която доайенът на българската илюстрация за деца Любен Зидаров можеше да празнува своята 100-годишнина, фасадата на театъра ще прикани публиката да се насочи към едно магическо пътешестване из света на приказките и вълшебствата, илюстрирано от неговите ръце.

Площад " Славейков "

Дигитални актьори от три страни ще покажат какъв брой вълнуващо може да бъде всяко странствуване върху фасадата на постройката на пл. " Славейков " №11. Самият монумент на Петко и Пенчо Славейкови пък ще оживее, с цел да ни напомни трогателната връзка сред двамата поети.

Площад " България "

Артистичният маршрут на LUNAR ще води публиката и на пл. " България ". Там ще може да бъде забелязана светлинната статуя Introspection на шведския актьор Филип Якобсон, основана от дърво и светлина.

Важното обръщение за ролята на персоналната отговорност в рационалното потребление на материали всеки ден, ще бъде претворено от светлинната апаратура на арх. Марин Марковски, основана от остатъчна пластмаса от мебелни кантове. Светлинната апаратура ще бъде на пл. " България ", откъм бул. " Патриарх Евтимий ".

 " Представи си ": Европейската светлинна апаратура в София

 INTROSPECTION - светлинна апаратура на пл.
© Lunar

INTROSPECTION - светлинна апаратура на пл. " България ".

Национален замък на културата

Само на метри от Националния замък на културата ще се организира първият церемониал на светлините, част от фестивалната стратегия, а върху самата фасада ще засияят творбите на тримата спечелили, определени след присъединяване в конкурс и претворили тематиките " eMotions ", " eXplore " и " eFuture ". Артистите могат да аплайват с творбите си до 30 април.

Подлезът сред бул. " Васил Левски " и ул. " Георги С. Раковски "

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще сложи непрекъснатата светлинна апаратура " Във вихъра на града ". Творбата ще бъде основана в подлеза сред бул. " Васил Левски " и ул. " Георги С. Раковски " от студенти от Националната художествена академия след доброволческа акция по разчистване на пространството.

Sofia Ring Мall

Разходката из превърнатата в изложба навън София ще продължи и в първата локация, отвън центъра, която е част от фестивала. Фасадата на Sofia Ring Мall ще бъде облята от изкуството на актьора и фотограф Хайнц Куздас, който е снимал най-богатата сбирка от фрагменти на графитите, изрисувани на Берлинската стена от 80-те години, до рухването ѝ през 1989 година Неговата творба " Позитивни трептения ", автентично основана като графит на Берлинската стена, ще смени своята локация и подтекст, само че ще продължи да буди въображението и да предизвика блян към непознатото.

В постройката феновете ще могат да преминат в друго галактическо измерение, като се насладят на инсталацията " SubAtom ", в която непрекъснато движещите се частици преобразуват сила, търсят форми и разкриват нови светове.

Пълната стратегия на фестивала.

Карта на локациите:

 Карта на локациите на фестивала.
© Lunar

Карта на локациите на фестивала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР