Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани,

...
Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани,
Коментари Харесай

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, заради слаба осведоменост на общопрактикуващите лекари и родителите, регистрираха ендокринозолози, написа Черно море. 
Започва огромна акция в регионалните градове на България, която е ориентирана най-много към фамилиите. Тя се назовава GrowInform и ще продължи в идващите две години. Мобилният екип на доктор Росица Стойчева ще извърши най-малко по две съвещания в градовете Добрич, Силистра, Русе, Разград, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Ямбол и Бургас. 
Вече са направени първите три от тях - в Русе, Шумен и Разград. Прегледани са 79 деца, като 21 от тях са с отклоняване в растежа. 6 ще бъдат проследени от доктор Стойчева, а 15 са ориентирани за доуточняване на диагнозата към УМБАЛ "Св. Марина " във Варна.

Кампанията GrowInform има собствен уебсайт, както и фейсбук страница. Там родителите могат да открият калкулатор, където въвеждайки данните за растеж, пол и възраст на детето, могат да видят дали то се развива в норма.

Нарушенията в растежа, в случай че не са вродени скелетни болести, се демонстрират най-вече след първата и най-много след втората година. От децата с невисок растеж малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители.

При болестните нарушавания в растежа най-вече се касае за ендокринни или синдромни болести, не рядко има и съпровождаща по-тежка диагноза -кръвни, сърдечни, нервно-мускулни и други Не инцидентно растежът се назовава прозорец на здравето, означи доктор Веселин Бояджиев - детски ендокринолог. 

Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкоз по-големи са опциите за лекуване, а те към този момент са обилни, поради напредъка на науката спрямо преди 15-20 години. "Класическият образец са децата с недостиг на производството на растежен хормон. Той се инжектира всяка вечер в организма благодарение на "писалки " и колкото по-рано стартира това лекуване, толкоз е по-вероятно пациентът да завърши растежа си в границите на това, което генетично му е заложено. Всяко едно отсрочване ще докара до по-слаб краен резултат. Лечението не е елементарно, защото се прави всекидневно. Минимумът на провеждането му е до момента в който трае растежът, а не дребна част от тези пациенти в не престават с приема и в зрелост, защото хормонът не дава отговор единствено за растежа, а има и значими метаболитни функционалности ", описа доктор Бояджиев.

Дефицитът на растежен хормон се открива с ендокринни стимулационни проби, които се организират в болнични условия, не амбулаторно. Диагностиката изисква най-малко два от тестванията да са с резултат, показващ сходен недостиг, не е задоволителен единствено един тест. В най-малък брой от случаите става въпрос за приемственост, защото растежният хормон е белтък, който се създава въз основата на генетични кодове. "Възможно е да се касае за изолиран случай на недостиг на растежен хормон, допустимо е и други хормони, които се синтезират в хипофизата да са наранени, всичко е самостоятелно ", разясни доктор Бояджиев.

Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с закъснение в растежа. Те са от групата на редките заболявания. Дефицитът на растежен хормон е единствено една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, само че се поема напълно от Здравната каса. Специалисти ендокринолози упорстват за реимбурсацията и на други лечими болести, които не се повлияват от растежния хормон. Д-р Бояджиев сигнализира също за порочна процедура той да се предписва и за заболявания, при които не оказва помощ, в резултат на което се губят средства за обречени дела. "Трябва преценката за лекуване да се прави от хора, които познават тъкмо тази част на медицината, която е много характерна, защото се касае за в действителност редки болести ", съобщи той.

Третата седмица на септември е отдадена на детския напредък. През този интервал дни на отворените порти се организират в над 30 страни по света под мотото "Децата имат малко време да порастват и цялостен живот да живеят с резултата ". През тази година за първи път в акцията се включва и България. Консултациите по време на тези дни на отворените порти ще се правят гратис, без предварителни записвания и без посоки в авансово посочените медицински заведения. Нужно е родителите да разполагат с точни данни за растежа и тежестта на детето.

Ето и точните дати на безплатните съвещания:


19 септември гр. Бургас, ул. "Странджа 38 " против учебно заведение "В. Априлов ", 13-14 часа, доктор Недялкова, детски ендокринолог

20 септември, гр. Варна
ДКЦ "Св. Марина " - кабинет 304 (3 ет.), 12-14 ч.
УМБАЛ "Св. Марина " - 501 зала (5 ет.), 10-14 ч.
Детски ендокринолози ВАПЕД

20 септември, гр. Плевен, ДКЦ "Авис Медика " 14-16 часа, доктор Халваджиян, детски ендокринолог

21 септември гр. Добрич, ДКЦ 2, комитет 307, доктор Москова, детски ендокринолог,,от 16 и 30 до 17 и 30 часа
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР