Над 190 хиляди са подадените към момента заявления за индивидуална

...
Над 190 хиляди са подадените към момента заявления за индивидуална
Коментари Харесай

Над 190 хил. хора с увреждания са поискали индивидуална оценка на потребностите

Над 190 хиляди са подадените все още заявки за самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка на хората с увреждания, заяви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, представен от Българска телеграфна агенция.

От 1 септември стартира даването и финансирането на персоналната помощ по нови правила, залегнали във влезлия в действие при започване на годината Закон за персоналната помощ.

Още от началото на април стартира самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания, като част от нея е и оценката на потребността от персонална помощ. В момента с Агенцията за обществено подкрепяне се обобщава какъв брой ще са оценените за персонална помощ, какъв брой от тях са подали заявление в общините и с какъв брой от тях са подписани трудови контракти, влизащи в действие от 1 септември.

Преди месец към 9000 са били хората, които са декларирали нужда от персонална помощ, само че съгласно министъра за този месец броя се е нараснала сензитивно. Тя ще бъде оповестена другата седмица.

По общини към този момент стартира да се ползва и патронажната грижа за възрастни хора и хора с увреждания, финансирана от оперативната стратегия " Човешки запаси ". Около 17 хиляди души ще получат новата здравно-социална услуга в домовете си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР