Над 150 българи бяха блокирани на летище Франкфурт Хан близо

...
Над 150 българи бяха блокирани на летище Франкфурт Хан близо
Коментари Харесай

Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан ще излетят към дома тази вечер

Над 150 българи бяха блокирани на летище Франкфурт Хан близо денонощие и пренощуваха в самолета. Те трябваше да излетят за София нощес в 22.35 часа. Сред сънародниците ни има и 12 бебета.

Преди минути един от българите, които пътуват от Франкфурт Хан към София удостовери, че в 21:15 часа българско време ще излетят за дома. Нашите сънародници трябваше да престоят с часове в самолета, а по-късно и в халето на летището при ниски температури.

В късния следобяд температурата там е била 0 градуса, защото си изключили парното. Все отново със съдействието на Външното ни министерство към 17:00 часа през днешния ден те получиха вода, храна и най-важното - мляко за бебетата

Пред българите стои още едно тестване обвързвано с COVID-19.Тъй като идват от Германия, която е в алената зона те ще бъдат сложени под карантина за 10 дни в случай че нямат зелен документ и негативен резултат от PCR тест.

Блокираните на летището във Франкфурт Хан пасажери, което е на към 100 км от огромното летище Франкфурт, описват, че е трябвало да излетят за София нощес в 22.35. След качването им в самолета, им споделили, че полетът ще закъснее с 30 минути. После обяснили, че ще има още забавяне, защото би трябвало да се почисти пистата поради снеговалеж.

" След като почистиха пистата споделиха, че самолетът е заледен, би трябвало да се погрижат и за него. После отново пистата беше замръзнала. след това се оказа, че би трябвало гориво да се поставя и по този начин говореха разнообразни неща на всеки един час. Към 3:00, 4:00 сутринта към този момент нищо не вършиха. Просто трябваше да чакаме. Не можеше да слезем от самолета, защото летището е малко и нямаше личен състав. Това е малко летище и вечер го затварят, описа Росен Стойнов.

Така пасажерите трябвало да стоят от 22.00 часа вечерта до 7.00 сутринта в самолета. Оказало се, че бордовият екип не е подготвен за тази обстановка - нямали задоволително питиета. На децата и по-възрастните раздали вода и доматен сок.

Обещали им, че след слизането от самолета ще бъдат настанени в хотел, защото водачът не може да лети, тъй като има над 12 часа престой и се нуждае от отмора.



" Слязохме всички от самолета на празното летище и се оказа, че всичко това е неистина, няма водач, няма стюардеса, нито представител на Wizz Air и всичко за хотела е било неистина. Децата са насядали по земята и по пейките ", изясни Росен.

Заради закъснелия полет се оказва, че пасажерите имат още един проблем с прибирането в България, защото PCR тестванията им са с изминал период.

" Напрежението ескалира неведнъж. Правим подписка и ще желая обезщетение за породените вреди. Това е безусловно обикновено, ще подадем групов иск ", сподели Минчо Николов.

В ранния следобяд Министерство на външните работи се свърза със нашите сънародници и благодарение на консула ни във Франкфурт Диана Попова им оказва подпомагане.

" Те ни доставиха мляко за дребните деца,пюрета както и храна, вода и всичко належащо. специфични благодарности от всички нас ", добави Росен Стойнов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР