Над 15 души са били убити, а най-малко 24 -

...
Над 15 души са били убити, а най-малко 24 -
Коментари Харесай

Над 15 са жертвите при стрелбата в университет в Прага, нападателят също е мъртъв

Над 15 души са били убити, а минимум 24 - ранени, по последни данни при стрелбата в центъра на чешката столица Прага през днешния ден, съобщи Ройтерс, като се базира на полицията.

Хората, които са се намирали в постройката на Философския университет на Карловия университет в чешката столица по време на стрелбата, са били изведени един по един от пристигналите на място полицейски елементи, осведоми ДПА.

На мястото на нещастието - на площад " Ян Палах ", са пристигнали обилни по бройка полицейски сили, в това число и специфични елементи. Площадът се намира на няколкостотин метра от фамозния Карлов мост на река Вълтава, един от знаците на чешката столица. Полицията отдели региона, като предизвести хората да го заобикалят, а тези, които са си у дома, да не напущат домовете си.

Снимки демонстрираха по какъв начин студенти напущат постройката с вдигнати ръце. По информация на чешката телевизия " Нова " стрелецът е бил видян на покрива на факултета, като е чут и гърмеж. За момента няма данни за стрелеца, както и за вероятния претекст за дейностите му.

Студенти и преподаватели от университета написаха в обществените медии, че по време на стрелбата са се били барикадирали в аудитории и кабинети. Няколко коли за спешна помощ с екипи от " Спешна помощ " са чакали начело хората, напуснали един по един постройката.

Карловият университет е учреден през 1348 година и е един от най-старите в Европа. В него учат към 49 500 студенти. Осем хиляди от тях са във Философския факултет, в който се преподава германистика, славистика и история.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода удостовери за Асошиейтед прес, че хората от постройката са евакуирани.

По-късно министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан съобщи, че на мястото няма различен стрелец, и в същото време прикани хората да сътрудничат на полицията. Той посочи, че към този момент не съществува заплаха за обществеността, само че прикани жителите да следват полицейските инструкции. Ракушан бе дошъл на мястото на нещастието.

Чешкият министър-председател Петър Фиала е отменил цялата си стратегия и пътува към Прага, гласи последната информация на АП.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР