Над 14 часа продължи заседанието на ВСС, което трябваше да

...
Над 14 часа продължи заседанието на ВСС, което трябваше да
Коментари Харесай

ВСС продължава в понеделник процедурата по отстраняване на Гешев, призовават Даниела Машева като свидетел

Над 14 часа продължи съвещанието на Висш съдебен съвет, което трябваше да обясни прочувственото положение на основния прокурор в дните към конференцията му на 15 май. Трима очевидци позволи Висш съдебен съвет - заместник-директорът на Националното разследване Ясен Тодоров, неговият административен началник Борислав Сарафов, който е и заместител на Иван Гешев, както и служителката на Прокуратурата Марчела Пантелеева.

След чуването на последния очевидец Иван Гешев даде още детайлности към даденото му заплашително писмо на аерогарата в София на 13 май от водач на прокуратурата. 

„ Трябваше да пътувам за Съединени американски щати, мисля, че беше петък, 5 май. Попадайки на Летище Истанбул установявах, че съм взел единия си интернационален дипломатически паспорт, само че визата ми за Съединени американски щати беше в продупчен различен паспорт, който бях не запомнил в България. Това наложи да сменя полета си от петък в събота “.

„ Същото наложи през това време чиновник на прокуратурата с ключар, тъй като нямаше никой от фамилията у дома, да отиде разбие вратата и да вземе паспорта с визата. Съответно екипът, който се сменяше в Истанбул, пристигнаха и ми донесоха паспорта от петък в събота. Но поради събитието, че като се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата да пристигна водач на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера у дома. Между другото ми изпратиха фотоси до момента в който бях в Истанбул по какъв начин ми разрушават вратата, беше доста смешно ", добави Гешев.

Главният прокурор сподели, че водачът е водач към Върховен касационен съд, и тези условия са обект на изясняване, и той е давал пояснения. „ Шофьорът се споделя Йордан, а семейството е допустимо да е Йорданов. Предвид това събитие, той ми донесе това писмо, и ми даде пояснение по какъв начин го е получил “, сподели Гешев и посочи, че тези пояснения ги е дал в хода на досъдебното произвеждане. 

В хода на съвещанието Висш съдебен съвет гласоподава с утвърждението на 10 гласа за това да бъде изслушана зам.-главният прокурор Даниела Машева. Тя беше вкарана в хода на процедурата с искане от страна на основния прокурор предвид на думи на Борислав Сарафов, които съгласно Гешев се разминават с фактологията и прочувственото му положение. 

Главният прокурор получи и директория с доказателствени претенции от прессъобщения на прокуратурата и профилите му във Facebook и Туитър, по които той би трябвало да се произнесе в петък.

В края на съвещанието си и след редица разногласия беше решенето процедурата по премахване на основния прокурор да продължи в понеделник от 9 часа. Тогава обаче основният прокурор има планувано пътешестване по обяд.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР