Над 14 000 пациенти са постъпили за лечение в здравното

...
Над 14 000 пациенти са постъпили за лечение в здравното
Коментари Харесай

Проф. Христо Бозов поздрави онкомедиците за 7 април, даде отчет за развитието на КОЦ-Бургас в последната година

Над 14 000 пациенти са постъпили за лекуване в здравното заведение за година, разкри шефът на Комплексния онкологичен център

Управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов поздрави своите сътрудници за 7 април – Деня на здравния служащ. Навръх празника той даде доклад за активността на най-бързо развиващия се сложен онкологичен център в страната.

„ Искам да пожелая на всички сътрудници здраве и задоволство от работата, която правят. Благодарности към всички, които ни помагаха по време на коронавирус и не престават да ни оказват помощ в пост-ковид интервала, с цел да можем да реализираме резултатите, които виждаме през днешния ден. 

В последната година КОЦ-Бургас продължава своето развиване в вярна посока, регистрира още проф. Бозов. Това не се показва единствено в сполучливото лекуване, само че и за профилактиката, която е също толкоз значими при онкозаболяванията. Задълбочава се и наклонността в КОЦ да идват за лекуване освен пациенти от Бургаска и Ямболска област, само че и от цялата страна, както и от чужбина. Увеличил се е и броят на пациентите по отношение на предходната година. За интервала 7 април 2022 – 7 април 2023 през лечебното заведение са минали общо на 14 000 лежащо заболели. 

„ Всяка година имаме поредно достижение – напред и нагоре. Това също спомогна и за финансовото състояние на Центъра. Имаме съществени доходи, които ни разрешават да влагаме най-много в здравна апратура, а това е прелестно, тъй като с изключение на, че спомага за по-качественото лекуване на пациентите, само че и носи още по-добър финансов резултат. През предходната година успяхме да влагаме към 230 000 лева в друга инсталация, като акцентът най-много беше в отделението по патоанатомия ”, регистрира проф. Бозов.

Във въпросното поделение в рамките единствено на няколко месеца са закупени нов парафинов център, нов светлинен микроскоп, както и замръзяващ микротон. Всичко това способства за доста по-качествено установяване на препаратите, които се вземат при оперативните интервенции на другите тумори. Така КОЦ-Бургас се оказва с едни от най-хубавите патоанатомични и хистологични лаборатории в България.

През тази година пък следва закупуването на най-модерната лапароскопска инсталация за хирургия. Това ще се случи напълно скоро и ще разреши на хирургите уролози, гинеколози да правят в доста по-добра среда оперативните интервенции. „ Ще имаме опция за доста качествено израстване в тези посоки. Освен това ще влагаме през тази година и в други сфери от хирургията, анестезиологията и реанимацията. В развой сме на закупуване на нов биохимичен анализатор, който ще ни разреши да правим към 400 биохимични проучвания всеки час. 

С разцвета на КОЦ-Бургас пък се следи и подобен в дъщерното му лечебно заведение – МЦ „ Вяра и вяра ”, който в последната година притегли още лекари. Там преглежда и доцент Ася Консулова, и доцент Таньо Стефанов. „ Освен добра стационарна болнична здравна помощ, към този момент предлагаме и амбулаторни услуги на пациентите ”, разяснява шефът на КОЦ-Бургас.

Паралелно с лечебната активност, здравното заведение може да се похвали и с университетски триумфи. Десетима лекари от комплексния онкологичен център към този момент преподават в Медицинския факултет към Университет „ Проф. доктор Асен Златаров ” и във Факултета по публично здраве. Трима са към този момент доцентите – доцент Ася Консулова, доцент Таньо Стефанов и доцент Марияна Йорданова. Главен помощник в Университета е към този момент и доктор Павел Добрев. Той е и един от хората с новаторско мислене и напълно скоро всички интервенции в гинекологичното поделение на КОЦ-Бургас ще могат да се наблюдават онлайн в университета.

Пет са и новите асистенти – доктор Иван Казмуков, доктор Елвира Стоянова, доктор Динко Динев, доктор Мирослава Маринчева и Николай Муткуров. Те към този момент предават своите знания на студентите по този начин, че да напредват бързо в обособените аспекти на медицината.

„ Искам да благодаря на целия колектив, който работи интензивно във всички сфери на онкологията, които обслужва КОЦ-Бургас. На работещите в региона на гинекологията, урологията, общата хиругия, образната диагностика, патоанатомията, и целия персонален състав, който през годините постави големи старания Комплексния онкологичен център да работи по този начин, както работи в този момент “, сподели проф. Бозов.

Той изрече и специфични благодарности на всички, които през последната година са създали дарения към КОЦ-Бургас. Това са компания „ Съдърланд “, чието управление е събрало средства в размер на към 50 000 лева и е закупило нов видеобронхоскоп, редица принадлежности за хирургията и електронож; неправителствените организации като “Inner Will ” и „ Зонта клуб “, които са събрали към 20 000 лева за закупуването на инсталация в пластичната хирургия, с цел да може да се прави имплантиране при пациенти с отстранена гърда поради онкологично заболяване.

КОЦ-Бургас възнамерява да продължи годината и с социална активност. Ще се проведат обичайните „ Велотон “, „ Бялата лястовица “, само че и нови инициативи. Такова е тенис шампионат, който ще се организира на 21 и 22 май. Част от участниците ще са здравни служащи, а останалата – формирана от всеки искащ. Той ще се състои на кортовете в Морската градина с поддръжката на Община Бургас и задачата ще е да се разпространява активността на КОЦ и събирането на средства за значими за пациентите неща. Предвижда се провеждането и на шампионат по плажен волейбол през лятото с благотворителна цел.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР