Над 12 хиляди души взеха участие в 15-ото издание на София

...
Над 12 хиляди души взеха участие в 15-ото издание на София
Коментари Харесай

12 000 души преминаха по столичните улици за „София Прайд“

Над 12 хиляди души взеха присъединяване в 15-ото издание на „ София Прайд “.

Събитието е най-голямото шествие в поддръжка на човешките права в България . Участниците минаха по улиците на столицата, а преди този момент се организира величествен концерт. На сцената в поддръжка на идеята излязоха Камелия, Папи Ханс, Виктория, Hayes & Y, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, Рут Колева, Liana Georgi и специфичният посетител от Украйна – артистът Constantine . Събитието мина без проблеми, оповестяват уредниците на парада. 
 София Прайд
От сцената на " София Прайд 2022 " уредниците приканиха за приемливост и отбрана на равните права . Те описаха за двете извоювани каузи тази година – извоюваното дело „ бебе Сара “ и делото „ Стоянова против България “ по отношение на жестокото ликвидиране на Михаил Стоянов в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Тази седмица се чака решение на съда по отношение на нападението на Рейнбол Хъб .

Симеон Василев от фондация GLAS показа след събитието: “След 15 години София Прайд към момента липсват законодателни промени, гарантиращи сигурност и равни права за ЛГБТИ хората , както на всички жители на България. Но „ София Прайд “ реализира смяна и тя беше в лицата на всички тези над 12 000 души, с които бяхме дружно в събота. За огромните промени обаче е нужна политическа воля и осъзнатост, че хилядите души на площада не са пъстър карнавал, а явен апел за дейности. ”, прибавят уредниците не шествието. 

На събитието участваха посланиците и представителите от посолствата на Франция, Англия, Съединени американски щати, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия, и Чехия , които поздравиха участниците от сцената.

Част от приходите по време на „ София Прайд “ ще бъдат дарени за Киев Прайд , който тази година не се организира поради съветската военна експанзия в Украйна. Организаторите ще разгласят цялостната сума на дарението в профилите на „ София Прайд “ във Facebook и Инстаграм.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР