Над 112 хиляди души у нас не могат да четат

...
Над 112 хиляди души у нас не могат да четат
Коментари Харесай

Как се справиха неграмотните с машинното гласуване?

Над 112 хиляди души у нас не могат да четат и пишат. Това са последните данни на Националната статистика и са от преброяването през 2011 година Как се оправят всички тези хора с машинното гласоподаване?

Гласуването постоянно е било тестване за Васил и Василка от Самоков. Машинния избор обаче се оказва съвсем неосъществим за брата и сестрата.

„ Партии не познавам, единствено числата “, споделя Васил.

„ Ние и на банкомата не можем да теглиме парите “, споделя Василка.

„ Влизам вътре у банката, молим се на тия служителките и по този начин вършим “, добавя Васил.
Снимка: btvnovinite.bg
Правим опит, с цел да забележим дали ще съумеят да гласоподават през електронно приложение, само че не съумяват. За Мария опитът да гласоподава през мобилното приложение също е несполучлив. Тя е ходила на учебно заведение единствено два дни и „ схваща единствено почти цифрите “.

Затрудняват ги инструкциите, написани с думи - като прелистването на електронната бюлетина и прегледа за кого са дали вота си.

„ Тия машини са доста проблем. Искат да гласоподават, но с тия машини няма да може “, споделя Мария.
Снимка: btvnovinite.bg
40 % от хората в квартала са необразовани и настояват, че машинното гласоподаване ще бъде или доста мъчно, или невероятно за тях.

Някои от тях разпознават цифрите - като 29-годишния Найден. Разказва, че когато дал своя вот с хартиени бюлетини, се ориентирал по цифрите: „ Нали турят плакати, там са с числа и по цифрите “

„ Мойте другари съвсем сичките са необразовани. Щото ние сме израснали из горите, не сме одили на учебно заведение “, споделя Найден.

Други обаче се затрудняват даже и с числата, а не са пропущали избори. Поне до момента. Една от техниките да гласоподават е по този начин наречената индианска нишка, прилагана и за необразовани хора, и при следен избор.

„ Гласоподавателят пуска в урната попълнена бюлетина. А пазната бюлетина, която взимал от член на СИК предавал на покровителя, който от своя страна я попълвал и я предавал на идващия гласоподавател “, изясни схемата представителят на прокуратурата Сийка Милева.
Снимка: btvnovinite.bg
Гласуване с конец или с съчка, които стигат до избрания номер на бюлетината са другия метод да се гласоподава. При машините обаче е неприложимо. В плевенското село Буковлък не са обезпокоени.

„ Ма те не са толкоз глупави… Знаеш ли какъв итър народ е тука. Много са итри. За пари и за сметки не можеш да ги лъжеш в никакъв случай, споделя локален гражданин.

Машинното гласоподаване ще понижи броя на недействителните гласове, предвиждат специалисти.

„ Дори слагането на едно кръстче или тикче е затруднило хората. Да кажем – слагат го отвън рамките на квадратчето и по-късно бюлетината не се зачита.Сега на идните избори този проблем няма да го има. Което от своя страна значи, че за някои хора ще е по-лесно, в сравнение с преди “, споделя криминологът Мария Карайотова.
Снимка: btvnovinite.bg
Според Карайотова за необразованите гласуването с хартиена или електронна бюлетина е еднообразно мъчно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР