Над 110 представители на неправителствени природозащитни организации, МОСВ, МЗм, Лесотехническия

...
Над 110 представители на неправителствени природозащитни организации, МОСВ, МЗм, Лесотехническия
Коментари Харесай

Интелигентното управление на горите в контекста на климатичните промени обсъждаха на национален форум, организиран от ЮЗДП

Над 110 представители на неправителствени природозащитни организации, Министерство на околната среда и водите, МЗм, Лесотехническия университет,регионални дирекции по горите, държавни предприятия и държавни горски стопанства от цялата страна взеха присъединяване присъствено и онлайн в семинара, обвързван с климатичните промени и интелигентното ръководство на горските територии в България.Интересни тематики и свои проучвания представихадоцент доктор Момчил Панайотов, учител в Лесотехническия университет, доцент доктор инж. Лукаш Билек от Чешкия университет по естествени науки, доктор Ян Бахии от Техническия университет в Зволен, Яна Барзова от WWF България, и Раду Мелу от WWF Румъния.

„ Това, което през днешния ден научаваме, можем да го използван в ръководството на нашите горски територии “ – сподели инж. Ваня Каменова, шеф отдел „ Програми и планове “ в ЮЗДП Директива за птиците. „ Всички виждаме, че на открито грее слънце и температурите не са януарски. Това се отразява, както на нашия живот, по този начин и на горите. Виждаме въздействието на климатичните промени върху тях. В ЮЗДП Директива за птиците вършим пробно залесяване със сухоустойчиви дървесни типове по плана CLIMAFORCEELIFE, с цел да създадем разбор дали те биха били устойчиви на тези промени. От друга страна, метода, по който отглеждаме горите, е належащо да бъде осъвременен. За тази цел имаме демонстрационни обекти, в които прилагаме разнообразни способи за развъждане на иглолистните култури, които неизбежно са наранени от климатичните промени. “

Новите способи ще се извършат със профилирана техника Харвестер, с която може доста по- щадящо да се влиза в иглолистните култури и те да бъдат отглеждани модерно. Могат да бъдат употребявани и нови способи, предложени от преподаватели в Лесотехническия университет.

Методите са пробни, само че в случай че дадат положителни резултати, ще могат да бъдат употребявани на територията, както на цялото дружество, по този начин и на цялата страна. С Харвестера ще се работи на територията на Кюстендил, Невестино, Радомир и Витошко-Студена, а пробно се залесява на територията на Петрич, Сандански и Гоце Делчев. „ Ще бъде изработен опит и да се сътвори семепроизводствена градина, т.е. в случай че тези дървесни типове се развият добре, за в бъдеще ще имаме опция сами да произвеждаме горски репродуктивен материал за залесяване.

Корков дъб, каменен дъб, валонея, окосмен дъб – това са обичайни за нашия регион типове, които сега не се употребяват за залесяване, а поради климатичните промени ние ще проучим опциите им за потребление “ – добави инж. Каменова. До момента със сухоустойчиви дървесни типове са залесени 60 дка и до края на пролетта ще бъдат залесени общо 100 декара. 5 години ще бъдат отглеждани основаните горски култури и с нашите грижи и в бъдеще ще се трансфорат в гора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР