Над 11 500 безработни са започнали работа след участие в

...
Над 11 500 безработни са започнали работа след участие в
Коментари Харесай

Над 11 500 безработни започнали работа след участие в трудови борси

Над 11 500 безработни са почнали работа след присъединяване в трудови тържища, проведени от Агенцията по заетостта през 2017 година Близо 40% от тях не са били регистрирани в бюро по труда.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на конференция на тематика „ Демотивираните българи – проблем или опция “, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

По време на форума той показа съществени резултати от активността на Министерството на труда и обществената политика за активиране на стопански неактивните хора в България.

Включването на повече хора на пазара на труда зависи от използването на цялостна поддръжка за решаването на проблемите на стопански неактивните. Адекватният отговор на това предизвикателство включва развиването и използването на интегрирани услуги за претовареност, образование, фамилно подкрепяне, уточни министърът.

Основният инструмент на политиката за активиране е националната стратегия „ Активиране на неактивни лица “. Тя сплотява разнообразни услуги, предоставяни от ромски и юношески посредници и психолози за активирането на неактивни лица на локално равнище, сподели Петков.

Той добави, че от януари до юли 2017 година ромските посредници са подкрепили активирането на 8488 безработни чрез регистрация в бюра по труда. Близо половината от тях са младежи до 29 години. 24% от записаните в бюрата по труда са включени в ограничения за образование и претовареност. За същия интервал младежките посредници са подкрепили активирането на близо 1400 младежи (до 29 години), като 1077 от тях са регистрирани в бюрата по труда.

Групата на демотивираните включва обезкуражени, дълготрайно безработни, младежи, хора с ниско равнище на обучение, които без в допълнение образование не мога да намерят реализация на пазара на труда.

Към тази група могат да бъдат причислени и лица, които поставят сезонен труд в други страни от Европейски Съюз и разчитат на заработеното през избрани месеци от годината, с цел да покриват разноските си в България, сподели още министър Петков.

За активиране и интеграция в претовареност на младежи до 29-годишна възраст се извършва интервенция „ Активни “, която се финансира по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. До момента близо 3000 младежи до 29 години са включени в действия по схемата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР