Над 1000 сертификата се теглят от Националната здравно-информационна система (НЗИС)

...
Над 1000 сертификата се теглят от Националната здравно-информационна система (НЗИС)
Коментари Харесай

Над 1000 сертификата в минута се теглят от е-системата |

Над 1000 документа се теглят от Националната здравно-информационна система (НЗИС) на минута, оповестяват от „ Информационно обслужване “. Над 1 млн. европейски зелени сертификата вече са изтеглени.

Само за вчерашния ден, когато бяха оповестени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са декларирани след 19.00 ч. 

Хората, които разполагат със документ в България, са доста повече, защото част от тях ги получават от персоналните си лекари или имунизационни центрове на хартия.

Чрез системата за генериране на европейски Коронавирус документ, която беше построена от „ Информационно обслужване “ и работи от 1 юни 2021 година България се подреди измежду първите 7 страни, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският правилник (ЕС) 2021/953 да стане наложителен за всички страни от Европейски Съюз.

„ Информационно обслужване “ АД издава само документи в сходство с условията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент . До този миг системата е генерирала общо 1.393 млн. документа за приключен имунизационен цикъл. Близо 10 000 са документите за сложена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените документи за отрицателен резултат от проучване за ковид, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са доказани с позитивен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вид на документа от  и да го съхраняват в мобилните си устройства.

През август 2021 година „ Информационно обслужване “ АД обезпечи опция цифровите документи да се изтеглят във формат PKPASS, което разрешава документът да се съхранява в приложение вид „ портфейл “ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава оптимално жителите, които няма да се постанова да носят хартиения вид на документа, а също и проверяващите, които елементарно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е наличен и в PDF формат, който е подобаващ за разпечатване на хартия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР